Tyjátr - VerTeDance

8. prosinec 2008

Uspořádat dvě premiéry jednoho souboru v jeden večer, není právě nejobvyklejší praxe. VerTeDance ale vsadili na spojení dvou kontrastujících, námětem i ztvárněním odlišných vystoupení, která by podle slov autorů měla být určena skutečně pro každého. Na obě představení můžete vyrazit v úterý 9. a ve středu 10. prosince do divadla Ponec.

Tím prvním je choreografie Dance of Canis Lupus, neboli Tanec vlka, jejímž autorem je Belgičan Thomas Steyaert, který s VerTeDance v poslední době spolupracuje. Jak sám řekl, při tvorbě vystoupení se inspiroval svým vlastním sólem. To napsal v roce 2005 a neslo název Dance of Vulpus Vulpus. Čtenářům neznalým přírodních věd musím objasnit že vulpus vulpus je liška. Thomas Steyaert tedy při spolupráci s českou taneční skupinou vyměnil lišku za vlka, čímž posunul vyznění hlavní postavy od liščí vychytralosti k vlčí drsnosti a zároveň zranitelnosti. Ze sóla navíc udělal trio, do něhož obsadil členky VerTeDance Veroniku Kotlíkovou, Helenu Arenbergerovou a Terezu Ondrovou. Celá choreografie podle Thomase vypráví příběh, který není černobílý, ani jednoduchý a vyžaduje po divácích hodně fantazie, chce zkrátka provokovat jejich představivost. Dance of Canis Lupus je podle slov autora představením o lidech, kteří se perou se životem a ví, že musí vyhrát.

00822338.jpeg

Druhou chystanou premiérou je Jaja a Papus, choreografie Terezy Ondrové. Ta do hlavních rolí obsadila Veroniku Kotlíkovou a Roberta Janče. Jaja a Papus znamená řecky babička a dědeček. Ústředním motivem vystoupení je totiž stárnutí, konec života dvou lidí, kteří vedle sebe pobývali celý život.

Taneční skupina VerTeDance vznikla v roce 2004 na základě předchozí úspěšné spolupráce Terezy Ondrové a Veroniky a Pavla Kotlíkových. Kromě dvou nových představení, o kterých už byla řeč, má VerTeDance po čtyřech letech působení na kontě sedm projektů. Mimo to skupina pracuje s dětmi a pořádá pro ně kurzy. Zabývá se ale i tanečním vzděláváním dospělých, aktuálně například v seminářích současného tance. Členové VerTeDance se nevěnují modernímu tanci pouze ve svém domovském divadle Ponec a na zájezdech, mezi další aktivity patří i Site specific art. Jejich poslední projekt tohoto druhu, Tour du café au lait, byl situován do pražských kaváren.

Dance of Canis Lupus a Jaja a Papus, dvě zcela odlišná představení taneční skupiny VerTeDance a belgického choreografa Thomase Steyaerta, budou k vidění 9. a 10. prosince v Divadle Ponec. Bližší informace najdete na jeho internetových stránkách www.divadloponec.cz, nebo na adrese www.vertedace.org.

Spustit audio