Učit cizince češtinu vyžaduje vynalézavost a lásku v srdci

17. květen 2023

Ivana a Zuzana tentokrát přivítaly Veroniku Jankulíkovou, která učí češtinu pro cizince a nebojí se o tom mluvit.

Zuzanu hned zajímalo, zda češtinu učí na základě textů od Yzomandiase a byla zklamaná, že ne. Ivana zase chtěla vědět, jaké jsou Veroničiny učební metody a co by ji Verča naučila, kdyby byla češtiny neznalou studentkou. Veronika se pak rozvyprávěla o tom, jaký je rozdíl mezi výukou slovanských a jiných studentů a proč se tak často pletou slovesa hladit a chladit. Zuzana pak přidala random historku o tom, že jí někdo cosi říkal o bradavce, ale spletl slůvka a byla z toho bradavička.

Podpořte Buchty v anketě Podcast roku! Hlasujte pro ně do 5. června na webu podcastroku.cz.

Veronika se pak zasnila o studentovi z Mexika, který se naučil hrát na dudy. Pak navázala tím, že bydlí v Poděbradech a tamní lázeňská atmosféra má blahodárný vliv na její ADHD. Na to konto si pak přisadila i Zuzka s tím, že má určo ADHD, protože neuklízí.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nedotkly úplně jiných témat pobralo se, proč je paprika tak drahá a kolik stojí v Poděbradech kilčo petržele, proč je khaki nová černá a proč Veronika během covidu začala poslouchat country hudbu. Ivanka pak zarecitovala rým petržel, petržel, aby dlouho vydržel a mohlo se jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že možná taky máte ADHD.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.