Uzeniny? Tisíc videí je málo, myslí si Mistr Málek, řeznická youtuberská hvězda

5. červen 2023

„Mladý lidi obecně dneska moc nechtějí pracovat rukama. Co si budeme povídat, řezničina je docela dřina. Ale doufám, že karta se za chvíli obrátí a řemeslo bude mít zlatý dno. V Německu si kluci vydělají trojnásobek, co tady,“ říká řeznický mistr a stoupající youtuberská hvězda Jan Málek, kterou internet zná jako Mistra Málka. Jak v současnosti vypadá řeznické učení? A čím to, že je youtubový kanál ze zákulisí řeznického řemesla tak oblíbený?

Mistr Málek začal točit videa se začátkem pandemie, aby jeho učni nepřišli o postupy řeznické práce. Z počátku šlo o výukovou metodu, jak to ale u mnoha úspěšných projektů bývá, youtubový kanál začal mistrovi z trmické střední odborné školy znenadání bobtnat. Dnes má přes sto tisíc odběratelů, s komunitou fanoušků se schází na živých akcích a na premiéry nových videí čeká pravidelně online kolem osmi set lidí.

„Vydáváme videa ve středu a v neděli. Je to velký tlak. Lidé si během covidu začali doma víc vařit, vyrábí si, začali kupovat udírny a tím víc se o to začali zajímat. Jak se teď všechno zdražilo, snaží se dělat kvalitní výrobky doma. Fanoušky mám v Německu, Polsku, USA, Kanadě i na Filipínách,“ vypráví rázný chlapík v kostkovaném mundúru, který v dílně mezi učni působí trochu jako trenér sportovního klubu nebo oblíbený vedoucí oddílu.

V budoucnosti se Mistr Málek hodlá ve svých videích věnovat i uzeninám ze zahraničí. „Španělsko, Itálie, to je takových uzenin, že tisíc videí je málo,“ říká.

Jak se bude rozšiřovat výrobna a prodejna na trmické střední škole a můžou za to videa? Jak se na mistrovo youtuberství dívají učni? Podle jakých norem vyrábí uzenářské výrobky učni Mistra Málka? Pusťte si celý podcast Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.