Válka gumových medvídků: Co říká kauza beauty youtuberů o etice na internetu?

22. květen 2019

Konflikt mezi beauty youtubery Tati Westbrook a Jamesem Charlesem se těšil stejné mediální pozornosti jako finále seriálu Hra o trůny nebo hudební soutěže Eurovize. Z debaty o hádce, která zaměstnává i zpravodajský web CNN, ale úplně vypadl etický rozměr.

Sedmatřicetiletá Tati Westbrook je pomyslnou matkou YouTube komunity, která se věnuje kráse a make-upu. „Mami“ jí ostatně říkal i devatenáctiletý dnes už bývalý kamarád a kontroverzní kolega James Charles. Westbrook svým fanouškům prodává vitaminové pastilky, po kterých mají mít hezčí vlasy a pleť. Charles na svém YouTube kanálu zpropagoval konkurenci ve formě medvídků, a tím skončilo jedno velké přátelství.

Média se sice do detailu věnovala popisu hádky, velmi málo z nich se ale kriticky vyjádřilo k doplňkovým suplementům se spornými účinky, které stály v jejím centru. Produkt, který podpořil James Charles, nechal v roce 2016 nezávisle otestovat americký server Buzzfeed a objevil v něm nejen nesedící dávky jednotlivých látek, ale také „poměrně vysoký“ obsah olova. Odborníci upozorňují především na nedostatečnou kontrolu vitaminového byznysu, který ale právě díky sponzorovaným příspěvkům internetových celebrit roste.

Dalším etickým tématem je důvěryhodnost takových postů. Firma se suplementy Charlesovi narychlo propůjčila bodyguardy a vstup do VIP sekce na festivalu Coachella a on jí na oplátku nabídl, že o produktu promluví ve videu. Není tohle vlastně klamání veřejnosti?

Hádku mezi hlasováním řešila i česká porota hudební soutěže Eurovize, ve které zasedl moderátor pořadu Kompot Šimon Holý. Pro koho nakonec hlasoval? A jak se mu líbilo finále Hry o trůny? Poslechněte si celý díl a nezapomeňte si zapnout Kompot živě v pondělí 27. 5. na panelovou debatu o Game of Thrones!

Spustit audio