Vojta Wertich: Jeli jsme obytnou Avií do Mongolska

12. leden 2014

Hostem Casablanky byl Vojta Wertich, geolog, student Masarykovy univerzity člen expedičního týmu Asie – Avie. Jak probíhala cesta obytnou Avií „Amálkou” do mongolských hor a stepí?

Devítičlenná parta lidí (vodáků, koňáků a trekařů) pod vedením Honzy Vrtěla si v loňském roce naplánovala dvouměsíční cestu do Mongolska a jako dopravní prostředek využila obytnou Avii A-31 turbo ze 70. let. Cesta vedla Českou republikou, Slovenskem, Ukrajinou, Ruskem a Mongolskem. Hlavní cíle byly horské oblasti v jižním a severním Mongolsku a východní Sajany v Rusku, kde se skupina dělila na vodáckou část, trekaře a cestovatele, najímající si místní koně.

Co byly hlavní technické problémy na cestě s Avií Amálkou? Jak se v mongolštině vyjednává o opravách? Jaké jsou mongolské hory, cesty a místní turistická infrastruktura? Jak různorodá skupina, která se dala dohromady na tuto cestu, držela pohromadě?
Poslechněte si záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave a podívejte se taky na fotky.

Web expedice najdete na adrese asie-avie.cz

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.