WavetroniQ představí Dale Cooper Quartet & The Dictaphones

25. listopad 2011

Poslední listopadový WavetroniQ představí zcela exkluzivně druhou dlouhohrající řadovou nahrávku francouzského seskupení Dale Cooper Quartet & The Dictaphones, která navazuje na debut Parole De Navarre z roku 2006.

Deska Métamanoir oficiálně vychází v pátek 25. listopadu u labelu Denovali Records a v rubrice 3in1 bude představena hned následující pondělí. Kromě ní zazní i skladby od dalších projektů a seskupení, jejichž tvorbu lze zařadit do kolonky dark jazz / funeral jazz, jako například The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble nebo Somewhere Of Jazz Street.

Dale Cooper Quartet & The Dictaphones se na ploše 60 minut opět perfektně podařilo zhudebnit pochmurnou a tíživou atmosféru kultovního seriálu Twin Peaks Davida Lynche. Album Métamanoir navíc oproti debutu Parole De Navarre staví daleko více na vokálech, díky kterým je (vedle opět skvělého saxofonu) výrazně přístupnější i pro dark jazzem dříve nezasažené posluchače, aniž by ovšem ztrácelo cokoliv ze své experimentálnosti. Perfektní skloubení improvizačních momentů a klasické písňové struktury, melodičnosti a abstraktnosti a především světa elektroniky, field recordings a klasických instrumentů, jako je kytara či saxofon, dělá z druhé řadové desky francouzského „kvartetu“ jednu z událostí podzimu na hudební scéně.



Desku Métamanoir v rubrice 3in1 doplní ve zbylém čase pondělní hodinky mezi osmou a devátou večerní kromě dark jazzu i další hudební styly, které se více či méně objevují na novém albu Dale Cooper Quartetu, jako je drone, ambient, noise či abstraktní elektronika. Jmenovitě zazní například David Newlyn z letošního alba Waiting Rooms a také další dva podzimní releasy labelu Denovali Records, konkrétně sólový projekt Jasona Köhnena (aka Bong-Ra) pojmenovaný White Darkness a Martin Dumais s novým albem pod aliasem Aun.

Playlist pořadu:
Kreng - Karcist [Grimoire] /Miasmah, 2011/
White Darkness - {echo internal|type=LUST|name=GASH ()|source=null} [ToKAGE] /Denovali Records, 2011/
The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble - Horns Of King David [Mutations EP] /Ad Noiseam, 2009/
Simon Scott - Gamma [Bunny] /Miasmah, 2011/
David Newlyn - Flowers [Waiting Rooms] /Cotton Goods, 2011/
Aun - Travellers [Phantom Ghost] /Denovali Records, 2011/
Somewhere Of Jazz Street - Scene Of The Crime [Stories From Midnight Streets] /self released, 2007/

Rubrika 3in1:
Dale Cooper Quartet & The Dictaphones - Métamanoir /Denovali Records, 2011/
Eux Exquis Acrostole
Le Implacable Gentilhommière
La Terrible Palais

Bersarin Quartett - Es Kann Nicht Ewig Winter Sein [Bersarin Quartett] /Lidar, 2008/
Stormloop - Losing Sleep [Snowbound] /Glacial Movements Records, 2011/

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.