WavetroniQ zavzpomíná na Ai Records

22. červen 2012

Poslední předprázdninový WavetroniQ zavzpomíná na britskou značku Ai Records, která vznikla v roce 1999, aby po 52 releasech (příznačně nazvanou kompilací Farewell To Goodbye) v dubnu loňského roku ukončila svou činnost.

Oficiální Ai Goodbye Party se uskutečnila o dva měsíce později – 19. června v Barceloně, kde odehráli koncert jedni z nejvýraznějších představitelů vydavatelství, Švýcaři Sinner DC, britský producent Plant43 a DJský set také jeden ze zakladatelů labelu a v posledních letech i hlavní persóna stojící za celým Ai Records, Jason Smith.

Ai Records se v průběhu let dostalo pochval od renomovaných hudebních webů i konkurenčních vydavatelství (slova uznání se dočkalo mimo jiné i od Warp Records) a do povědomí posluchačů se v prvních letech nového tisíciletí zapsalo především skvělými kompilacemi. Své debutové releasy u Ai Records (včetně dlouhohrající prvotiny) nicméně vydal například producent Claro Intelecto, který posléze patřil mezi největší jména labelu Modern Love, aby s letošním skvělým třetím albem přešel k zavedené holandské značce Delsin.

Zcela po právu nejopečovávanějším projektem Ai Records ovšem bylo již zmíněné švýcarské trio Sinner DC, které se díky používání kytar a vokálů zřejmě nejvýrazněji vymykalo jinak striktně elektronickému zaměření labelu, jehož stylový rozsah lze nejlépe vyjádřit čtyřčlenkou techno – IDM – electro - leftfield.

02660842.jpeg

Sinner DC naštěstí po zániku domovského labelu kariéru neukončili (dále produkují mimo jiné i Plant43 a Datassette) a 20. června vydávají nové EP Endless Valley u švýcarské značky Mental Groove Records, přičemž na podzim by měla následovat i nová řadová deska. V aktivitě na vydavatelském poli nakonec pokračuje i samotný Jason Smith, a to s novým labelem RUR; lze tedy říci, že „duch Ai Records“ žije dál, což je jedině dobře.

Důvodů, proč si připomenout zmíněné britské vydavatelství, je tedy hned několik a v pondělní hodině mezi devátou a desátou večerní tak v posledním WavetroniQu před letními festivalovými speciály zazní průřez katalogem Ai Records, který by si (nejen) fanoušci atmosférické inteligentní klubové elektroniky rozhodně neměli nechat ujít.

Playlist:
FZV – She Said [Produce] /Ai Records, 2002/
Pathic – Triangualation [Sampler 06: Quality Electronic Music] /Ai Records, 2006/
Dez Williams – Sunds [Travel] /Ai Records, 2010/
Jacen Solo – Shake Remix [Split 3] /Ai Records, 2006/
Claro Intelecto – Section [Neurofibro] /Ai Records, 2004/
Yunx – The Early Bird Catches The Worm [In The Heat Of The Night] /Ai Records, 2005/
SWF – True [New.Town] /Ai Records, 2003/
Praveen – Small Clues [Station] /Ai Records, 2004/
Sinner DC – Babycat [Mount Age] /Ai Records, 2006/
Plant43 – Ice Giant Transmission [Burning Decay] /Ai Records, 2010/
EOC – Farewell To Goodbye [Time To Exit] /Ai Records, 2011/

Spustit audio