The Wooden Birds - nové akustické melodrama

9. květen 2009

Andrewa Kennyho znají milovníci indie rocku jako šéfa americké partičky The Američan Analog Set. S novou skupinou The Wooden Birds se ponořil do akustické lázně, z které vzešla submisivní výpověď Magnolia, kterou vám v recenzi představí Pavel Zelinka.

Co může znamenat návrat hudebníka na rodnou hroudu? Často impulz, který může nabourat dosavadní pokojné směřování umělce neplánovaným a často i velmi překvapivým směrem. Andrew Kenny, dlouholetá opora The American Analog Set, se po šesti letech strávených v New Yorku vrátil do texaského Austinu a hned to na jeho kariéře zanechalo zřetelný otisk. Založil novou partu The Wooden Birds a bleskově s ní vydal debutovou desku Magnolia. Andrew byl přestěhováním zpět na rodnou hroudu zaplaven vzpomínkami na dětství a ty formovaly tvar i směřování celého projektu. Elektronické krautrockové bludiště i indie rock šly na druhou kolej a Kenny se s The Wooden Birds ocitl ve studiu takřka v čistě akustickém rozpoložení.

00915719.jpeg

Jejich intimní kousky ihned připomenou tři roky starý unplugged hřích, EP Home, které Andrew spáchal spolu s Benjaminem Gibbardem z Death Cab For Cutie nebo The Postal Service a jež vykazuje řadu shodných znaků. Křehká výpověď vyžaduje tiché a soustředěné rozpoložení a své přednosti dávkuje po nenápadných kouskách až při bližším seznámení. Abych to přiblížil více. Magnolia byla mým průvodcem v autě vprostřed nekonečného popojíždění po Praze a po dvojím přehrání jsem měl chuť se s CD nadobro rozloučit. Během reprodukce v klidném domácím prostředí a poté i na sluchátkách promluvily původně nudné, jednobarevné písničky, které jsou úmyslně kapelou oholeny až na dřeň, barevnějším a sladším jazykem.

Z intimního prostředí stvořeny, do podobného rozpoložení vyslány, přinášejí tak vzpomínky, které ze zcela pochopitelných důvodů balancují na hraně sentimentu. Právě díky zvukové střízlivosti ale vrávorání dopadne na tu správnou stranu. I když se nejedná o nejsilnější release sympatického nezávislého vydavatelství Morr Music, stejně jde o kvalitní muziku, která výše nasazenou laťku labelu poslední doby nepodleze.

00915711.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio