Zákon a (ne)pořádek: Je Policie v akci nejbizarnější televizní pořad současnosti?

21. duben 2020

Tentokrát si Šimon s Hanou posvítili na pořady, ve kterých diváci sledují práci policistů a kriminálníků. Přizvali si k tomu ještě influencera Daniela Zemana, který označil za ten vůbec nejzábavnější seriál současnosti právě policejní sitcom Brooklyn Nine-Nine. Došlo ale slovo i na dramatickou klasiku Rodinu Sopránů a největší prostor se věnoval už tradičně českému bizáru: tentokrát Policii v akci. Poslechněte si nový díl.

Policie v akci zaujala Daniela Zemana nejen solidním mixem zábavy, cringe a bizáru, ale také tím, že je žánrově těžko uchopitelná – hraná dokureality show je asi tím nejbližším popisem pořadu, který mapuje každodenní práci policistů včetně recitací básní v autě. Někteří ze zobrazovaných policistů se sžívat se svou rolí těžko nemusí: tito neherci totiž u policie pracují a pořad natáčí ve svém volnu. Se samotnou Policií ČR ale pořad nespolupracuje a sama Policie na svém webu uvádí: „V pokračování vysílání pořadu, i přes kritické připomínky diváků, nemůže Policie České republiky soukromému subjektu (komerční TV Prima) nijak bránit, a proto jí nezbývá než se od něj distancovat, což také již v počátku učinila.“ Proč je pořad problematický i z jiných důvodů, si už teď můžete poslechnout.

Jedním z nejúspěšnějších seriálů HBO byla bezesporu Rodina Sopránů, která se vysílala od roku 1999 do roku 2007. Tu si teď mohli zdarma na webu kabelové televize v omezeném čase pustit diváci po celém světě. Na seriál má mimo jiné navázat snímek The Many Saints of Newark, jehož premiéra v kinech byla ze září přeložena před několika dny na březen příštího roku. Na scénáři filmu se podílel i tvůrce původního seriálu z prostředí mafie David Chase. „Zajímavé je, že ačkoli byl tento seriál jeho nejznámějším počinem, tak jej bral pouze jako svou práci,“ hodnotí Chaseův vztah k seriálu Hana. Jak moc je seriál autentický a které sezony má Hana s Danielem nejraději?

Od dramatu se na závěr Šimon s Hanou a jejich hostem přesunuli ke komedii Brooklyn Nine-Nine, která se odehrává na fiktivním 99. newyorském policejním okrsku. Sledujeme v ní osudy týmu, v jehož středu stojí poctivý, ale střelený Jake Peralta v podání Andyho Samberga, který za svůj výkon získal v roce 2014 Zlatý glóbus. „Na tom seriálu je skvělé, že nestojí na jednom místě a neustále se vyvíjí. To umí málokterý sitcom,“ hodnotí Daniel Zeman. Velké dějové posuny můžeme vidět i v jiných seriálech tvůrců Daniela J. Goora a Michaela Schura. Ti totiž stojí například za americkou verzí Kanclu, Parks and Recreation nebo The Good Place.

Mohli by vzniknout Hasiči v akci? Jak lze vnímat poslední kontroverzní scénu Rodiny Sopránů? A jaký je pohled Brooklyn Nine-Nine na těhotenství? Poslechněte si celý díl popkulturního pořadu Kompot.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.