Žlutozelené období Baroness

30. červenec 2012

Své třetí elpíčko právě u Relapse Records vydávají američtí Baroness. Následník „červené" a „modré" desky se jmenuje Yellow & Green – a jak naznačuje název, jde hned o dvojalbum. Krátce před pražským koncertem Baroness, který proběhne v pátek 3. srpna v klubu 007, jsme se aktuálnímu nosiči podívali na žlutozelený zoubek.

Baroness jsou jednou z řady současných metalových kapel, kterým jako by vlhké a horké klima města Savannah v americké Georgii vysloveně svědčilo, takže se tu líhnou skoro po tuctech. Na okraj budiž řečeno, že jsou taky jedním z horkých kandidátů na nejhloupější název v rámci žánru – naštěstí má jejich hudba k zábavovému hard-rocku, který by si našinec u plakátu s nápisem Baronka mohl snadno představil, na hony daleko.

Stejně daleko ovšem má k nálepce sludge metal, která bývá Baroness často nepřesně přiřazována, nicméně je v jejich případě hrubě zavádějící. Sludge je sice na jihovýchodě USA poměrně populární, ale ve srovnání s drtivě pomalými a špinavými monstry z bažin undergroundu působí sofistikovaní a mainstreamově solidní Baroness jako partička z nedělní školy. Adekvátnější by byla pomyslná škatule „adult metal“, moderně a inteligentně pojatý hevík říznutý progem, který spíš než pubertálního rozhárance potěší jeho zklidněného taťku.

Ten ovšem kvarteto ze Savannah na aktuálním albu dovádí téměř k virtuozitě. Z dřívějška asi víte, že tady se nekonají žádné extrémní, syrové emoce nebo instrumentální exhibice. I tahle dvojdeska si mnohem spíš pohrává s atmosférou a vypiplanou strukturou skladeb. Yellow & Green (stejně jako předchozí Blue Record) produkoval John Congleton – a na precizně propracovaných zvukových texturách je to znát. Ne, že by Baroness neuměli pořádně dupnout na booster, ale celkově si album říká spíš o soustředěný poslech s kvalitními sluchátky než o namáčení skalpu v pivu.

02685153.jpeg

Žlutá je konfliktním symbolem radostí a štěstí na jedné straně a zbabělosti a zrady na druhé, zelená je barvou života, přírody a obnovy. Obě zhruba pětatřicetiminutové části dvojalba jsou si ale náladou celkem podobné, v té druhé možná převládají reflexivní, lamentační polohy nad přímočarou energií, která víc hýbe úvodním diskem. Frontman Baroness John Dyer Baizley (autor nezbytného vampýrsko-muchovského designu obalu) nicméně doporučuje oddělený poslech.

Po úspěchu obou předchozích elpíček – Red Album bylo zvoleno nahrávkou roku 2007 podle časopisu Revolver a Blue Record totéž podle magazínu Decibel dva roky nato – je celkem jasné, že Yellow & Green je další adept na horní příčky podobných žebříčků. A ve svém ranku zcela oprávněně.

Baroness – Yellow & Green (Relapse Records, 2012)

Linky:
www.baronessmusic.com
www.facebook.com/yourbaroness
www.twitter.com/yourbaroness
www.Relapse.com

autor: Robert Candra
Spustit audio