Znáte Myspace? Jestli ne, přečtěte si o tomto fenoménu.

9. srpen 2006

Dokážete si ještě představit svůj život bez internetu? Co bylo před několika lety výsadou několika vyvolených (nemyslím ty ve vile), je dneska považováno za samozřejmost. Internet - ať už chceme nebo ne - dalekosáhle ovlivnil způsob, jakým spolu dnes lidé komunikují.

E-mail, ICQ, Skype, chaty, nejrůznější diskusní fóra, blogy, to všechno už považujeme za samozřejmost. Nicméně v Americe a západní Evropě se už objevil další fenomén, který bere uživatele internetu útokem. A sice MySpace. Příběh těchto stránek se začal psát už v roce 2001, kdy si jistý Chris de Wolf nechal zaregistrovat doménu s tímhle jménem, nicméně teprve o několik měsíců později ho napadlo, jak ji využít - vytvoří bezplatný server pro sdružování lidí. Takových už bylo, řeknete si. Ale MySpace se to vážně povedlo. Zprvu vše začalo docela nevinně, ale během pár měsíců se MySpace rozrostl v moloch s několika desítkami milionů uživatelů. V roce 2005 doménu od Chrise odkoupil mediální magnát Rupert Murdoch a to za neuvěřitelných 580 milionů dolarů. Kdokoliv z jakéhokoliv státu světa si může zadarmo na MySpace vytvořit webovou stránku v jakémkoliv jazyce, kam může umístit informace o sobě, svoje fotky, videa, případně svoji hudební tvorbu. Ostatním uživatelům můžete na stránkách nechávat vzkazy nebo fotky, součástí MySpace je i interní mail a různé diskusní skupiny.

Největší boom v současnosti MySpace zažívá mezi lidmi, kteří se věnují hudbě. Svůj profil tu má každý od Madonny přes Fatboye Slima, Gorillaz, Snoop Dogga a Missy Elliot až po úplně neznámé undergroundové kapely. Hudební fanoušci určitě uvítají to, že si na MySpace stránkách můžou poslechnout tu nejaktuálnější tvorbu svých oblíbenců, každý tu má minimálně tři čtyři písničky, které si pak můžete stáhnout na svůj profil. Navíc se můžete podívat, kdy a kde váš oblíbený interpret vystupuje, můžete mu poslat vzkaz s obrázkem nebo se svojí fotkou a na oplátku se podívat na jeho fotky. Pokud budete u určité kapely, DJe, projektu nebo zpěváka patřit do kolonky Přátelé (lidi jako Snoop Dogg jich mají třeba 300 tisíc), budete dostávat i pravidelné info s čerstvými novinkami. A pokud budete mít štěstí a váš oblíbenec bude patřit mezi lidi, co se rádi baví po internetu (jako prý třeba breakbeatoví Evil Nine), třeba se svým favoritem i sblížíte.

00369672.jpeg

Hodně lidí si taky na svých MySpace stránkách vede blog, takže pokud vás zajímá, co dělá ve volném čase třeba taková Lilly Allen, doporučuji si blogy trochu projít. Většina stránek je samozřejmě v globálním jazyce internetu, tedy v angličtině. Nejinak tomu je i u těch mála stránek, které patří českým interpretům. Mj. tady najdete DJe Tvykse, Ohm Square, Khoibu nebo rappera Gipsyho. Kromě lidí z hudební branže má ale na MySpace profil i spousta studentů, fotografů nebo spisovatelů a pak samozřejmě spousta fake ID - tedy vymyšlených osobností. Své stránky tu má samotný Bůh a třeba takový Ježíš tu má hned tři profily. A taková hodně morbidní třešnička na závěr, na stránkách MyDeathSpace.com si můžete prohlédnout profily uživatelů MySpace, kteří už nejsou mezi námi, jejich stránky tady najdete ve stavu, v jakém je naposledy zanechali. MySpace se zkrátka začíná blížit virtuálnímu světu se vším všudy, i se hřbitovem.

00428075.gif
Spustit audio