Zombie Jackson se má na Xscape nečekaně k světu

15. květen 2014

Když před pěti lety zemřel Michael Jackson, bylo víc než jasné, že nás nevyhnutelně čeká záplava posmrtných desek, které pomůžou jeho pozůstalým vyřešit obří dluhy. S všemožnými supy slétajícími se nad archívem krále popu, to nejspíše ani nemohlo dopadnout jinak než jednou katastrofou za druhou (jak jinak popsat rozpačité soundtracky/remixy This Is It či Immortal).

Dosavadním dnem Jacksonovy posmrtné kariéry bylo album Michael, kde autenticitu vokálů zpochybňovali i jeho nejbližší příbuzní. O čtyři roky později se Jacksonovská zombie zjevuje podruhé na albu frankensteinovských sonických hologramů Xscape, tentokrát ale s podstatně lepším výsledkem.

V novém tisíciletí Jacksonova kariéra silně uvadala a to i přesto, že hitparádám tehdy vládl futuristický R&B pop, který se zrodil na jeho deskách v 80. a 90. letech. Nejeden fanoušek se dodnes ptá, co by se asi stalo, kdyby král popu našel odvahu spojit síly s tehdejším producentem číslo jedna Timbalandem. Částečnou odpovědí je nám album Xscape, kde se tihle dva potkávají, byť jen virtuálně a přes propast času. Nedokončené skladby z let 1983–2001 na něm dostaly kabát moderního kybernetického R&B a když už nic jiného, tak úspěšně bortí odkaz Jacksona jako interpreta sacharidových balad, na kterém stojí jeho posmrtná adorace. Timbaland vzal svůj džob velmi vážně a společně s Rodney Darkchidem Jerkinsem či hitovou fabrikou Stargate vlastně stvořili album, který by Jackson býval mohl vydat někdy v letech 2004–2005.

Album odstartuje disco-pop Love Never Felt So Good, který odkazuje až kamsi k euforické taneční hudbě Off The Wall. Další skladby jako Chicago, A Place with No Name či Slave to the Rhythm už ale oživují Jacksonův energický vokální projev, který skvěle sedí k výbušnému elektronickému funku moderních produkcí. Tady se nám připomíná, kvůli čemu se Jackson zapsal do dějin popu ještě předtím, než se proměnil v parodii na sebe samého. Snad kromě Jamese Browna neměl černý pop srovnatelného zpěváka. A mimochodem takhle dobře jako na Xscape nezněl Jackson ani na Invincible, tedy posledním albu vydaném za jeho života.

03121575.jpeg

Skladby samotné panteon Jacksonových největších hitů atakovat nebudou, ostatně jde vesměs o odpadky, které musely přenechat místo na deskách lepším kusům (a často je zřejmé, které podobné slavnější skladby nakonec dostaly přednost). Po krotké nekrofilii předchozích desek je ale Xscape pro fanoušky odměnou za trpělivost a konečně posmrtnou deskou, která k Jacksonovu odkazu přidává i něco nového. Nebo ho přinejmenším neničí tak jako dosavadní počiny.

Michael Jackson – Xscape (Sony Music)
Hodnocení: 70%

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka