16–20 000 Hz: Výstava pro uši v MeetFactory

17. duben 2013

16–20 000 Hz je frekvenční rozsah zvuku, který je lidské ucho schopno vnímat. Zvuk a jeho nejrůznější podoby jsou hlavním motivem stejnojmenné výstavy, která je až do 24. května k vidění a slyšení v MeetFactory. Jsou tady zvukové instalace, objekty nebo kresby, které jsou zvukem inspirované, ale uslyšíte tady také zvuk, jehož předlohou byl obraz.

První z děl, na které na výstavě narazíte, přibližuje kurátor výstavy Daniel Vlček: „Zvuková instalace Milana Guštara vychází z geometrického obrazu moře Pieta Mondriana. Milan Guštar ten obraz zanimoval a vlastně nám ho tady staticky nepromítá, ale přehrává. Zároveň vytvořil hudební software, který sám naprogramoval a dal tím tomu obrazu konkrétní zvuk a výšku tónů.“

Jedním z mladších umělců, kteří jsou na výstavě také zastoupeni, je Matěj Smrkovský: „Vystavuju tady objekt s názvem Válce. Vznikly během vernisáže výstavy na Nádraží Holešovice, a to tak, že je vytvořili sami návštěvníci vernisáže, kterým jsem dal k dispozici spreje. Měli jednoduchý úkol – válec roztočit a namalovat na něj čáru od shora dolů. Vzniklo tak dvanáct odlišných kreseb na dvanácti válcích, na kterých byly dřív nalepené jízdní řády vlaků. Všiml jsem si, že ty kresby by šlo zhudebnit nebo by se podle nich dalo zpívat.“ Na vernisáži výstavy se podle válců skutečně zpívalo. V průběhu trvání výstavy by se tahle performance měla zopakovat ještě dvakrát.

Úplně jiný přístup k tématu zvuku, který je víc podobný klasickému skládání hudby, používá výtvarník a hudebník Tom Kotik. „Tohle je součást cyklu prací, na kterém pracuju už pět let. Jmenuje se to Architektura ticha. Můj záměr je dát tichu a zvuku materiální podobu, takže se vlastně jedná o sochy a objekty. Tady v MeetFactory vystavuju dílo nazvané Pražská kompozice. Můj systém práce je velmi flexibilní, přirovnal bych to ke skládání hudby z not. Vytvářím malé univerzální objekty, takové malé barevné krabičky a ty pak skládám do větších celků. Je to stejné, jako když zapisujete skladbu na notový papír.“

02868987.jpeg

Celkem je na výstavě zastoupeno třináct umělců včetně švýcarského hudebníka Martina Anderssona a americké malířky Morgan O`Hara. K výstavě také vyšel originální zvukový katalog v podobě dvanáctipalcové vinylové desky s ukázkami prací všech vystavujících.

Spustit audio