60 let Ábíčka: Primitivismus a odvaha dohromady

24. leden 2017

„Vždycky se mi líbily příběhy, ve kterých se nekončilo vraždou, smrtí nebo násilím,“ říká Vlastislav Toman, průkopník české komiksové tvorby a dlouholetý šéfredaktor časopisu kdysi vycházejícího pod názvem ABC mladých techniků a přírodovědců. Dnes mu nikdo neřekne jinak než „Ábíčko“, vlastně až na Moraváky. Tam mu podle současného šéfredaktora Zdeňka Ležáka říkají zdlouhavě „Ábécéčko“.

V Čechách, na Moravě i na Slovensku teď v každém případě časopis slaví šedesát let od svého vzniku. „Ve chvíli, kdy tatínek a dědeček četli Ábíčko a prožili s ním svoje nejlepší léta, doporučí to i svému synkovi, což nám samozřejmě hrozně pomáhá,“ odpovídá na otázku, co drží celou tu dobu pozornost čtenářů, jeho v pořadí osmý šéfredaktor Ležák.

Náš druhý host stál v čele populární tiskoviny pro mladistvé od roku 1959 až do roku 1992.
Několik generací čtenářů odrůstalo s jeho komiksy Příhody Malého boha nebo Kruanova dobrodružství: „Primitivismus a odvaha dohromady. Byl jsem samozřejmě odkojen nejen Rychlými šípy a některými komiksy, které tu byly za první republiky, ale byla to touha napodobit v časopise něco, co mě bavilo. Koncem padesátých let se komiks objevoval v Pionýru i v Ohníčku, ale u nás se z toho stala tradice. V pozdních letech se pak Ábíčko stalo vlajkovou lodí komiksu.“

03787367.jpeg

Stejně tak jako na jeho stránkách vyrostlo více generací fanoušků dobrodružné a komiksové četby, odchovalo Ábíčko také celou řadu modelářů, kteří jsou dnes v seniorském věku: „Mám vždycky trošku problém s papírovými modeláři. Chápou časopis ABC jako časopis svůj. Občas mají problémy s tím, že jsou tam jednodušší vystřihovánky. Časopis je samozřejmě pro děti kolem dvanácti let a vystřihovánky musí být jednodušší,“ přiznává Zdeněk Ležák.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.