66. narozeniny barmské opoziční vůdkyně Su Ťij

15. červen 2011

19. června oslaví své 66. narozeniny barmská opoziční vůdkyně Aun Schan Su Ťij. A to konečně na svobodě – po 15 letech, které strávila většinou v domácím vězení bez své rodiny a přátel. Paní Su Ťij dostává blahopřání už několik let i z České republiky.

Životní příběh jedné z nejvýznamnějších bojovnic za svobodu a demokracii je stejně dramatický jako osud její rodné země. Dcera barmského generála Aung Sana, který bojoval za nezávislost Barmy, prožila významnou část svého života ve Velké Británii, kde se vdala za tibetologa Michaela Arisa a porodila dva syny. Do Barmy se pravidelně vracela. V roce 1988 ale přichází zásadní mezník v životě této energické bojovnice. Paní Su Ťij se do Barmy dostala v době vleklé ekonomické krize a protesty barmského obyvatelstva proti diktatuře vojenské junty podpořila s energií sobě vlastní. Založila Národní ligu pro demokracii a její strana suverénně zvítězila v roce 1990 ve svobodných volbách. Volební vítězství si ale Aun Schan Su Ťij „užívala“ v domácím vězení, ve kterém v posledních 20 letech strávila 15 roků. Osobní nasazení a neuvěřitelná oběť z její strany je jasným morálním odkazem jejího otce.

Podpořit aktivity a osobní statečnost Aun Schan Su Ťij můžete i vy třeba tím, že jí tento pátek popřejete k 66. narozeninám. Společnost Člověk v tísni při této příležitosti pořádá pravidelný happening, který je ale zaměřen nejen na oslavu narozenin. Má připomenout osudy více než 2 000 politických vězňů, kteří se momentálně v Barmě vyskytují.

02363993.jpeg

Už každoročně vyjadřují účastníci happeningu svou solidaritu Barmě společným fotem, které pak organizátoři rozešlou nejen barmským exilovým médiím, ale letos i osvobozené Aun Schan Su Ťij, která si je podpory české veřejnosti dobře vědoma. Happeningu pro Barmu se tradičně účastní řada českých politiků, svou účast přislíbil už poněkolikáté i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Na happening, který je vlastně takovou veřejnou oslavou 66. narozenin Aun Schan Su Ťij, jsou srdečně zváni všichni ti, kterým není osud Barmy lhostejný. Kromě obvyklého fotografova pokynu „sýr“ je pak čeká i barmské občerstvení. V pátek 17. června od 15.30 se můžete k této netradiční gratulaci připojit i vy. Podrobnosti najdete na stránkách barmské sekce společnosti Člověk v tísni.

autor: Susana
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.