81letá Teresa Bancewicz: Autostop mě nabíjí

3. červen 2014

Terese Bancewicz je 81 let. Za posledních 20 let procestovala půlku světa autostopem. Poprvé stopovala v 62 letech, když se vydala na sever Evropy.

„Cestování mě nabíjí, připadám si na cestě jako akumulátor,“ říká Teresa Bancewicz na otázku, jestli ve svém věku necítí únavu. Stopování a poznávání světa ji vytáhlo z depresí po smrti syna a našla díky němu i novou lásku.

„Když nedáte lidem příležitost, aby ukázali, že mají dobré srdce, nikdy se to nedozvíte,“ tvrdí a říká, že nikdy neměla na cestách vážné problémy a lidé jsou jí nápomocní. Sexuální návrhy sice od řidičů už dostala, ale nevzpomíná na ně ve zlém. Původním povoláním textilní výtvarnice nemá moc peněz. Poté co někam dojede, čeká, až jí přijde důchod, a přivydělává si tím, že prodává vlastnoručně vyrobené pohlednice. Po návštěvě Japonska, severu Afriky i Skandinávie chce vidět Severní Koreu.

Režisérka Lidie Dudová o Terese Bancewicz natočila film Všechno je možné, díky kterému se z cestující seniorky stala hvězda festivalu dokumentárních filmů Jeden svět.

Blog paní Teresy

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.