Academia Film Olomouc: Utopie & Dystopie

20. duben 2012

V těchto dnech probíhá už 47. ročník přehlídky Academia Film Olomouc. Jde o jeden z nejvýraznějších festivalu v oblasti populárně-vědeckého filmu.

V těchto dnech probíhá už 47. ročník přehlídky Academia Film Olomouc. Jde o jeden z nejvýraznějších festivalu v oblasti populárně-vědeckého filmu.

Podstatné je propojení akademického prostředí s oblastí dokumentárního filmu, což je logickým vyústěním faktu, že AFO pořádá Univerzita Palackého v Olomouci. Letošním podtitul je Utopie & Dystopie, takže se přehlídka zaměří na představy o konci světa. V improvizovaném olomouckém studiu jsme přivítali několik hostů.

Steve Jones je britský biolog zaměřující se na evoluci a genetiku. Je emeritním profesorem na University College v Londýně, kde do roku 2010 stál v čele Katedry genetiky, evoluce a environmentalistiky; na AFU 2012 převezme Cenu za celoživotní přínos popularizaci vědy.

Tomáš Marvan vystudoval filozofii na FF UK v Praze. Hlavním současným předmětem jeho odborného zájmu jsou pokusy o naturalistický výklad mysli a vědomí v rámci filozofie mysli a neurovědy. Zdeněk Holý je filmový teoretik a kritik, jenž vystudoval na Univerzitě Palackého obor Teorie a dějiny dramatických umění. Letos zastupují sekci zaměřenou na otázky náboženství nahlížené prizmatem vědy.

Rick Simpson převzal po Jackovi Hererovi roli hlavní postavy celosvětového konopného hnutí a je považován za jednoho z významných bojovníků za občanská a lidská práva. Vycházeje z přesvědčení, že konopí léčí pravděpodobně všechny známé nemoci včetně těch považovaných za neléčitelné, je Rick Simpson striktně proti tomu, aby bylo konopí občanům poskytováno za přísných pravidel, v omezeném množství a pouze od státu.

02611610.jpeg
Spustit audio