Acidofilní Echo Jardy Petříka s debutovým albem dua Achterbahn D’Amour

14. květen 2014

Druhé květnové pondělní Echo vzdalo hold acidu a elektru – v šedesáti minutách dostaly prostor převážně letošní acidofilní releasy a nejinak tomu bylo i v rubrice 3 in 1, která představila skvělý dlouhohrající debut Odd Movements berlínského dua Achterbahn D’Amour. Z třetího albového releasu značky Acid Test, která je sublabelem losangeleského vydavatelství Absurd Recordings, zazněla trojice skladeb Passagen, Königstr a Cream & Treacle (I&M).

Úvodní minuty nicméně patřily zatím poslednímu, loňskému dvanáctipalci Frozen Monarch jednočlenného projektu Plant43, pod kterým je podepsaný Emile Facey. Ten v roce 2006 odstartoval svou hudební kariéru split releasem s Johnem Daviesem aka Datassette u dnes již bohužel neexistující britské značky Ai Records. I pro Daviese to byl mimochodem první oficiálně vydaný dvanáctipalec a Datassette také zazněl o pár minut později, rovněž z nejnovější, tentokrát letošní nahrávky Cagney XOR Lacey, kterou vydáním zaštítil už o poznání známější label Apollo. Návrat do roku 2011 obstaral po Plant43 producent Tin Man a také Donato Dozzy coby remixér jeho tracku Nonneo z releasu Acid Test 01, který odstartoval katalog již zmíněného stejnojmenného sublabelu značky Absurd Recordings.

Po deseti letech vydavatelské odmlky se Dopplereffekt v loňském roce vrátili na scénu nejen se skvělým EPčkem Tetrahymena, ale také spoluprací s mladým chilským producentem Visonia. V Echu zazněl jejich společný track Die Reisen, který vyšel na stejnojmenném dvanáctipalci u malého labelu Last Known Trajectory. Následoval Edward Upton aka DMX Krew, který podobně jako Jonathan Taylor aka Global Goon své nahrávky v počátcích, datujících se do druhé poloviny 90. let, vydával především na labelu Rephlex Aphexe Twina. Nejnovější album Edwarda Uptona nazvané Standing Stones nicméně vyšlo u letos založeného španělského labelu Mystic & Quantum Records a v Echu z něj zazněla kratší ukázka Ring Of Brodgar. Datassette dostal prostor v samotném závěru Echa prostřednictvím skladby Cuprice, která pochází z rovněž letošního dlouhohrajícího alba Destroy The Mirror. To vyšlo pro změnu na londýnské značce Balkan Recordings.

Před rubrikou 3 in 1 ještě dostalo prostor čistokrevné elektro Anthonyho Rothera z letošní dubnové desky Netzwerk Der Zukunft, kterou si tenhle frankfurtský rodák vydal na vlastním labelu Psi49net. Po jeho tracku Schöpfer už následovala trojice skladeb dua Achterbahn D’Amour, kterému se na dlouhohrajícím debutu Odd Movements podařilo skvěle zkombinovat bublavý acid s atmosférickým elektrem a výsledkem je po dlouhé době deska, která – ač z velké většiny postavená na chladném zvuku legendárních Rolandů 303 a 606 – dýchá „lidským teplem“.

Ralph Cumbers aka Bass Clef si prošel v průběhu osmi let na scéně různými styly od dubstepu a různých analogových experimentů až k acid technu. To je ke slyšení na jeho letošním dvanáctipalci Raven Yr Own Worl (který vyšel překvapivě u labelu PAN), a to především v titulním tracku Self-Perpetuating Fun Loop. To Luke Vibert se (samozřejmě pokud hovoříme o releasech vydávaných pod jeho občanským jménem) už nějaký ten pátek striktně drží svých kyselinových beatů a nejinak tomu je u letošní nové desky Ridmik, která je následovnicí pět let starého alba We Hear You. Čistokrevný acid skladby Six Eight je typickou ukázkou jeho hravého přístupu k modulovaným syntezátorovým melodiím. Poslední minuty acidofilního Echa pak už patřily zcela jiné, temnější větvi klubové elektroniky, konkrétně labelu Opal Tapes a jednomu z letošních releasů, pod kterým je podepsaný Yair Elazar Glotman aka Ketev. Jeho eponymní album se dočká bližšího představení v příští rubrice 3 in 1 a na závěr pondělního Echa z něj zazněla skladba Marah.

Playlist:
Plant43 – Frozen Monarch [Frozen Monarch] /Frustrated Funk, 2013/
Tin Man – Nonneo (Donato Dozzy Remix) [Acid Test 01] /Absurd Recordings, 2011/
Visonia et Dopplereffekt – Die Reisen [Die Reisen] /Last Known Trajectory, 2013/
DMX Krew – Ring Of Brodgar [Standing Stones] /Mystic & Quantum Records, 2014/
Datassette – Helvetica Calcium [Cagney XOR Lacey] /Apollo, 2014/
Anthony Rother – Schöpfer [Netzwerk Der Zukunft] /Psi49net, 2014/

Rubrika 3 in 1:
Achterbahn D’Amour – Odd Movements /Absurd Recordings, 2014/
Passagen
Königstr
Cream & Treacle (I&M)

Bass Clef – Self-Perpetuating Fun Loop [Raven Yr Own Worl] /Pan, 2014/
Luke Vibert – Six Eight [Ridmik] /Hypercolour, 2014/
Global Goon – Cuprice [Destroy The Mirror] /Balkan Recordings, 2014/
Ketev – Marah [Ketev] /Opal Tapes, 2014/

Spustit audio