„Aero ukázalo ostatním malým kinům, že je možné přežít.“ Teď slaví 20 let

30. leden 2018

„Během dvaceti let existence Aera se situace strašně proměnila. Když jsme začínali, byli jsme jedinej artovej klub, jezdili k nám lidi z celé Prahy, to ale nebyl internet. Navíc Žižkov byl v roce 2000 pražským Montmartrem, dneska je to všechno na Letný, dnešní funkce kina je jiná,“ vysvětluje Pavel Rajčan, spoluzakladatel kina Aero, který do studia Radia Wave dorazil společně s dramaturgem Ivo Andrlem.

„Začínali jsme v době, kdy většina městských částí malá kina zavřela, naštěstí byli na Žižkově osvícení radní, chtěli kino zachránit, vypsali konkurz, my jsme se přihlásili a vyhráli jsme,“ přibližuje začátky žižkovské ikony Rajčan. Vést jednosálové kino se ale ukázalo v rostoucí konkurenci multiplexů, které se na scéně objevily kolem roku 2000, jako oříšek. I proto, jak přiznávají Rajčan i Andrle, se z Aera vedle kina stala zároveň platforma lokálního kulturního vyžití.

„Taková ta představa, že si člověk otevře kino a bude si tam promítat jen filmy, které chce, je samozřejmě scestná, je to vždycky o kompromisu,“ popisuje Andrle a přiznává, že postupně došli spolu s kolegy k závěru, že Aero nebude kino pro celou Prahu na každý večer, a zaměřili se na strategii lokálních potřeb – i když stále podle něj platí, že jednosálová kina jsou kina, která promítají filmy, co nerezignovaly na vkus, a to jejich největší devíza.

Ivo Andrle a Pavel Rajčan

„Osobně si myslím, že je taky důležité, že jsme k tomu místu přistoupili komplexně, vyřešili jsme bar, pořádáme výstavy, přímé přenosy z Metropolitní opery, prohlídky světových galerií. A to všechno díky digitalizaci, ta nám taky hodně pomohla,“ vyjmenovává Rajčan.

Oba se shodují v tom, že dvě dekády novodobé existence znamenaly hodně pokusů s projekty, které vyšly, a také mnoho cest, které se ukázaly jako slepé, nicméně je potřeba stále hledat a nacházet nové věci, které je možné vyzkoušet. „Ten neustálý test, co funguje a co ne, je důležitej, pořád se objevují nové věci, ne jen obsahově, ale i formátově,“ vysvětluje Andrle.

Na co se Ivo Andrle a Pavel Rajčan těší v dalším roce života kina, jak vznikají jejich ikonické filmové znělky a jak můžete spolu s Aerem oslavit dvě dekády novodobé existence, si poslechněte v rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.