Americká hra. Poslechněte si příběhy mladých sportovců o kruté cestě za snem

21. květen 2022

Baseball. Asi málokdo by tipoval, že se tento americký sport hraje na vysoké úrovni i v Česku. I přesto je u nás pouze amatérský, a tak každý rok odchází mladí sportovci do Spojených států se snem stát se hráčem v nejprestižnější lize světa MLB. Tam se ale ještě žádný zdejší rodák nedostal. Existuje vůbec pro Čechy šance prosadit se v americkém prostředí? Jakou hodnotu mají v milionovém byznysu mladí Evropané? Co vůbec znamená neúspěch a jak se s ním hráči dokážou vyrovnat?

„Že by se u nás někdo tou hrou živil, je blbost, zatím je to daleko. Proto je cílem Major League, nejvyšší americká liga, a podle mě je to správně. Pokud to nevyjde, můžou pak hrát naši extraligu, ale musí k tomu najít normální práci,“ popisuje české prostředí ředitel brněnského klubu. Přesně s takovým cílem v Česku vyrůstá snad každý talentovaný baseballista. Většinu z nich sice v pubertě sen o zaoceánské kariéře přejde, dokument ale vypráví tři příběhy mladých hráčů, kteří se ho nevzdali. Obětovat mu však museli opravdu hodně.

Příběhy mladých talentů a autorových kamarádů z dětství odkrývají pravou povahu americké továrny na úspěšné sportovce. „Ten sen byl tak obrovskej, že jsem mu musel obětovat skoro všechno. Najednou se mi přestalo dařit, rozhlídl jsem se okolo sebe a byl jsem sám. Tam jsem si to přesně uvědomil,“ líčí v dokumentu svoji zkušenost z vysoké školy v Arizoně jeden z protagonistů.

Americká hra, americká pravidla. Poslechněte si dokument Martina Clause o osudech mladých hráčů baseballu, kteří si za oceánem snaží splnit svůj sen.

Martin Claus

Martin Claus

Martin studuje ve třetím ročníku Mediální studia a žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně, kde se také poprvé začal zajímat o dokumentaristiku. Americká hra je jeho prvním rozhlasovým dílem. Sport je pro něj celoživotní vášeň, věnuje se mu odmala, a proto i jeho první dokument zabrousil do tohoto prostředí. Námět vznikl na základě vlastního snu o kariéře profesionálního hráče baseballu ve Spojených státech.

Autor: Martin Claus
Dramaturgie: Daniel Kupšovský, Terezie Jirásková
Hudba: Albert Von Tilzer, Jack Norworth
autor: Martin Claus
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.