Amerika je země neomezených možností, hamburgerů a small talku

9. únor 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, uvítaly psychologa Alberta Kšiňana, který několik let pobýval v Americe a nezdráhal se o tom popovídat. Také popsal svoje evropské trauma ze small talku, kterému se v USA skutečně nedá vyhnout: lidé se vás ptají, jak se máte, ale ve skutečnosti je to nezajímá.

Kulturním nedorozuměním může být třeba i to, když vás v Americe jako náplavu někdo pozve na návštěvu –⁠ a pak se ukáže, že to tak reálně nemyslel. Ivanka ovšem zdvořilostní fráze bránila jako něco, co může časem vést ke skutečnému vztahu.

Albert Buchtám jako odborník na lidskou psyché také nastínil, že americká mentalita je opravdu jiná –⁠ například tam lidé vysvětlují věci empaticky a srozumitelně, ne tajnosnubně jako tady. Nicméně smutně konstatoval, že si na tamní nastavení prostě nezvykl a preferuje českou autenticitu. Také se mu nelíbilo, že tzv. Amíci nejsou zvyklí chodit, takže se stále přesunujete autem z jedné klimatizované budovy do další.

Ivana pak k dobré náladě přispěla historkou o své mámě, která nesnášela souseda, který jí daroval zákusek, a mohlo se jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba přijdete na to, že hoax o paní, která se popálila kávou v americkém fastfoodovém řetězci, ve skutečnosti není hoax.

Spustit audio

Související