Anče Kuchařová: Slackline je balanc i uvnitř

15. září 2013

Slackline je moderní provazochodectví. Chcete to zkusit? Lajnu, čili popruh široký 2,5 cm, si můžete napnout v parku mezi dva stromy a věnovat se technické disciplíně lowline a parádičkám zvaným trickline. Nebo jít vysoko do skal a balancovat na „highline” v povětří mezi skalními věžemi.

Hostem cestovatelské a outdoorové Casablanky v neděli 15. září byla studentka architektury a stavitelství, ale pro náš pořad především přední evropská slacklinerka, členka klíčového českého týmu Equilibrium a ženské squadry G4G Anna Kuchařová alias Anče Kanče. Věnuje se hlavně disciplíně highline, tzn. „provazochodeckému“ chození na slackline ve velkých výškách. Patří mezi několik málo žen, které na lajně překonaly vzdálenost 50 m.

Jak začít se slackline? Jaké pocity vyvolává balancování ve výškách? Jaké lajny Anče u nás i v zahraničí přešla? Rady do začátků i přiblížení fyzické a psychické role slackline ve vlastním životě... Poslechněte si záznam Casablanky.

„Slackline je mladý a zatím ne příliš známý sport. V České republice je čím dál víc nadšenců, kteří tomuto, na pohled trochu komickému, sportu propadají. Ale již při prvním kontaktu s lajnou poznáte, že udržet se na ní zas taková sranda není,” říká Anče. „Slacklining je u nás na dobré úrovni. Například 100 metrů dlouhou lajnu přejde víc jak 50 Čechů. Navíc už skoro 5 let dýcháme na paty světovým rekordům díky Jiřímu Janouškovi, Tomáši Kajínkovi, Jakubovi Hanušovi, Petrovi Kučerovi a Dannymu Menšíkovi,” jmenuje přední české slacklinery. Hned však dodává to podstatné o povaze nového sportu a zážitků, které z něj má: „Není to ale moc soutěžní sport (vyjma trickline, ale k té to sedí). Je to kombinace týmového a individuálního sportu. Protože dlouhé a vysoké lajny si těžko napnete sami, ale když už na té lajně jdete, je vše jen na vás. Možná proto vznikla kolem slackline mezinárodní parta lidí, kteří pořádají různá setkání a festivaly. Jak jednou s lajnou začnete a chytí vás to, zjistíte, že máte přátele po celé Evropě. A najednou je nesmírně snadné odjet stopem do jižní Francie, „prolajnovat se“ až do Polska a vrátit se po měsíci domů, aniž byste zruinovali svůj účet.” Anče Kuchařová se slackline začala v létě 2010. To nejdůležitější je, že na lajně musím překonávat sama sebe. V každém kroku správném kroku je víra, pokora a soustředění. Lajny jsou pro mě velkou školou o mně samotné.”

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.