Antonín Kratochvíl o Domovině, pravidlech a návratu

5. červenec 2012

Antonín Kratochvíl je světoznámý dokumentární fotograf, který po emigraci v 60. letech strávil většinu tvůrčího života v cizině.

Vloni se vrátil do Česka a začal pracovat pro místní média. Aktuálně má výstavu Domovina v Galerii Leica a fotografie nejen jeho, ale i jeho otce a synů jsou pod názvem 4x Kratochvíl k vidění do konce srpna v Malé galerii České spořitelny v Kladně.

V Americe pracoval Antonín Kratochvíl pro renomované časopisy a odjížděl na „world hot spots“ – místa válečných konfliktů, genocid, revolucí. Tento podzim se chce mimochodem opět vrátit do Afghánistánu, kde fotil už při obsazení země vojáky SSSR. Vedle dokumentární fotografie se věnuje i portrétu, v jeho portfoliu jsou snímky světoznámých herců nebo zpěváků, jako je David Bowie, George Clooney, Liv Tylor nebo Johny Deep. V rozhovoru se dozvíte, jak k focení těchto snímků přistupuje a kde a jak většinou vznikaly.

Kurátor Scott Thode udělal z celé dosavadní tvorby Antonína Kratochvíla reprezentativní výběr, který je do 9. září vystavený v Leica Gallery pod názvem Domovina. S Antonínem Kratochvílem jsme mluvili o výběru fotek na tuhle výstavu i do médií, pro která pracoval a pracuje. Zajímalo nás také, jestli při focení ctí nějaká pravidla a jak jeho základní fotografický „kánon“ vypadá. Představili jsme samozřejmě i některé cykly a fotografie vystavené aktuálně v Leica Gallery. Zjistili jsme také, kdo má prsty v jeho návratu do vlasti.

Spustit audio