Arca a vstup do psychedelické prázdnoty

5. srpen 2013

Futuristický dub s abstraktními beaty venezuelského producenta Arca spojuje taneční i psychedelickou atmosféru. Autor dvou EP, kterého na svou desku Yeezus přizval i Kanye West, představuje aktuální mixtape &&&&& - a je to velké lákadlo na jeho chystaný regulérní debut.

Arca je venezuelský beatmaker usazený momentálně v New Yorku. Hudebník s vlastním jménem Alejandro Ghersi o sobě dal vědět loňskými EPčky Stretch 1 a Stretch 2. Neušly pozornosti ani samotného Kanye Westa, jenž si ho pozval do studia k natáčení svého posledního opusu Yeezus. Arca celkem produkoval třetinu alba a jeho psychedelických rukopis je slyšet i v highlightech desky Hold My Liquor a Blood on the Leaves. Dá se říct, že tak výrazně přispěl k sonickému radikalismu jedné z nejlepších desek letošního roku. Na konec července si Arca připravil zbrusu novou mixtape, půlhodinový mix pojmenovaný pěti logogramy pro spojku a. &&&&& dává ho zadarmo na svém webu či přes Soundcloud, což je tedy vskutku výhodná cena, když uvážíte že dostanete 25 minut futuristického dubu a abstraktních hiphopových beatů.

Arcovo transformování hip hopu stojí někde na ose DJ Shadow - Edan - Shabbaz Palaces - Flying Lotus, ale má také blízko k týmu kolem značky Tri-Angle. K hudebníkům jako jsou Haxan Cloak či Evian Christ, kteří stojí na rozcestí mezi ambientem a fyzičností bass music. Koláže z &&&&& stvrzují jeho talent dekonstruovat hip hop a dub do dosud neslyšených podob, které umí spojit tanečnost a psychedelickou atmosféru. Místo bezútěšné temnoty či naopak euforického trapového rauše volí ale Arca cestu do třetího rozměru halucinačních, drogových stavů, kde známé zvuky nabírají úplně nových obrysů a podob. Kdosi o téhle mixtape napsal, že je to aurální verze filmu Enter The Void Gaspara Noého, což docela sedí. Klidně by se ale dalo také říct, že Arca dělá s hip hopem a dubem to stejné, co Burial s UK Garage a dubstepem – něco původně velmi přímočarého proměňuje do podoby neuchopitelných abstrakcí, jakési nové avantgardy těchto populárních žánrů.

02939803.jpeg

Úvodní skladba Knot začíná atomovou basou, do které kapou beatové žmolky a ozývají se dementní syntezátorové trylky střídající pravý a levý reproduktor – v tomhle sonickém tunelu se nelze moc orientovat, protože stát se může cokoliv. V první – velmi zjednodušeně řečeno tanečnější - polovině mixtape se příležitostně zjevují vysamplovaní rappeři, kteří někdy zmutovaným hlasem pronesou hlášku, jindy si z nich Arca udělá další hudební nástroj a smyčkuje je vedle nadýchaných syntezátorových riffů a minimalistických klavírních melodií. Druhá polovina desky je ještě abstraktnější a končí v ambientních plochách skladby Obelisk, která kreslí čirou krásu.

Arca nedávno se upsal značce Hippos In Tanks a vypadá to, že do konce letošního roku ještě stihne vydat regulérní debutové album. Po výtečné ochutnávce mixtape &&&&& je dovoleno do ni vkládat obrovské naděje.

Arca – &&&&& (Hippos in Tanks, 2013)

autor: Karel Veselý
Spustit audio