Are We There je masochistickou terapií písničkářky Sharon Van Etten

4. červenec 2014

Čtvrtá studiová deska Sharon Van Etten vychází stejně jako ta minulá u indianského labelu Jagjaguwar. Are We There má být otevřenou zpovědí o proměnlivosti lásky bez příkras. Díky ustálené sestavě kapely, se kterou vyráží na pravidelné koncertní šňůry, zní uceleněji a je temnější než její předchůdce Tramp z roku 2012, na čemž má taky svůj podíl Nick Cave.

Na obalu desky Are We There je kamarádka Rebecca, kterou Sharon Van Etten kdysi vyfotila při jízdě autem v Tennessee. Bylo to v době, kdy se přestěhovala z venkova zpátky domů k rodičům do New Jersey, aby se zastavila a přemýšlela, kam se v životě vydat dál. V rozhovoru pro server The 405 vysvětluje, že tehdy začala chodit do komunitní školy na hodiny fotografie a tohle byl úplně první snímek, který sama vyvolala a dala ho svému pozdějšímu příteli na jejich prvním rande. Příběh za coverem je zárukou více než tři čtvrtě hodiny dlouhé a chvílemi dost otravné melancholie.

Are We There je míň kytarová, výrazné je především piano. Třeba píseň I Know je výjimečná pianovým sólem, které Sharon nahrávala ve studiu Electric Lady v New Yorku, kde Patti Smith točila legendární album Horses. Bicí linku k intenzivní a surové skladbě Your Love Is Killing Me si nahrála, stejně jako k několika dalším písním, Van Etten sama. „Zlomím si nohy, abych se k tobě nedostala / Vyříznu si jazyk, abych s tebou nemohla mluvit / Spálím kůži, abych tě nemohla cítit,“ zpívá táhlým vokálem. Při psaní textu ji inspiroval Nick Cave, se kterým odjela na turné, i přestože svému příteli slíbila, že už po předchozí dlouhé šňůře zůstane doma. „Bylo to buď hudba, nebo vztah,“ vzpomíná v jednom z rozhovorů.

Van Etten chodila podle svých slov 12 let na terapii, aby se naučila ovládat své emoce. Nyní se léčí hudbou. Téma vztahů a lásky tak protíná celou její dosavadní tvorbu, aktuální album ovšem nesměřuje k happy endu. Přesto se v jejím světě nemůže stát nic horšího než rozchod. Na rozdíl od ní má Cave víc fantazie – milence v jeho baladách čekají mnohem brutálnější konce.

03158432.jpeg

Oproti stejně osobní desce Burn Your Fire For No Witness o samotě kolegyně z Jagjaguwar – Angel Olsen – postrádá Are We There dynamiku, kterou Olsen zajišťuje elektrickou kytarou. Přehrávání chyb a slov, která nemusela být vyslovena, začíná až na pár momentů nudit a poslech se slévá v dlouhé sezení u ubrečené folkové terapeutky.

Hodnocení: 70 %
Sharon Van Etten – Are We There (Jagjaguwar, 2014), 47 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.