Argonaut si užívají svoje minuty s rokenrolem

4. duben 2014

Milovníci rokenrolového retra v dostávají po slezských zjevech Plešaté zpěvačce a Laundered Syrup v těchto dnech další dávku nostalgie bez sentimentu – v podobě královéhradeckých Argonaut a jejich desky Srdce a koule. Není divu, že některými kruhy byla nahrávka netrpělivě očekávána.

V Argonautu působí členové Elektročasu i Zkoušky sirén, přičemž oba celky přispěly do malé české pokladničky garážového bigbítu velmi slušnými alby. Vliv těch druhých slyšitelně ve tvorbě Argonautu převážil, i když místo bahenních jamů a budování psychedelických nálad se nová kapela věnuje spíše písničkám s pevnou stavbou.

Zaujetí obstarožními riffy ze 70. let nicméně zůstalo a jako červená nit se táhne všemi skladbami. Model, který výborně funguje u mnoha amerických kapel (kombinace recyklátu sabbathovských kytar a rytmiky vycházející spíše z punkových a hardcore kořenů), je v Česku spíše vzácností. K tomu, abyste takový formát zvládli, totiž potřebujete obě složky jmenované v názvu tohoto alba, naštěstí pro kapelu nejde ani v nejmenším o klamavou reklamu. Na tak mimotrendové muzice nelze nic ošidit, své zdroje nesmíte zapírat, ale naopak nepokrytě velebit. Argonautí posádka tak činí – a nemyslím tím jen estetický špílec, že bubeník obrovskou bradkou připomíná Ernouše Šedivého z Flamenga v časech Kuřete v hodinkách.

Čtěte také

Ačkoliv v textech by člověk marně hledal Kainarovu imaginaci a rytmickou obratnost (což by stejně nebylo úplně férové), i tady se najdou místa jasně poukazující na to, že se do písniček Argonautu nevejde nic vykalkulovaného, stejně jako se podařilo ohlídat, aby se „argo“ nezměnilo na „agro“. Když v Krvavých polednících zazní hospodský dvojhlas „Poslední návrat do první ligy / bude to velký / v barvách to vidim“, je za tím pobavený smích ze zkušebny i zarputilá snaha užít si ty minuty s rokenrolem co možná nejlíp.

03094863.jpeg

Možná nejde o kdovíjak hluboké poselství, v konečném vyznění je to ale to jedna z nejupřímnějších zvěstí, které ze současné české scény zaznívají. Na Silver Rocket Sekta jsou Srdce a koule ke stažení zadarmo, nebo si je můžete sehnat na CD-R na koncertě. Jednoduché jako facka, účinné stejně, jako když padne ve správnou chvíli.

Hodnocení: 85%
Argonaut: Srdce a Koule (Silver Rocket Sekta, 2014)

autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.