Autenticita jako přirozená věrohodnost i marketingový nástroj. Proč ji neumíme jednoduše definovat?

31. leden 2023

Všichni občas o někom, nebo něčem říkáme, že to je a nebo není autentické. Co tenhle pojem označuje, jak se mění podle kontextu ve kterém o něm přemýšlíme a kde se na něj soustředíme nejen v online prostředí. Na otevřeném setkání na toto téma, které organizovala platforma Fresh Eye, tak přišly na řadu pojmy jako domov, divočina, tradiční brambůrky nebo Kim Kardashian.

Antropoložka Marie Heřmanová a sociolog Michael Skey spoluvytvářeli publikaci Cultures of Authenticity, ze které vycházeli i na debatě o tom, jak autenticitu vnímáme, jak rezonuje digitálními médii a proč je v posledních letech tolik akcentovaná. Definovat autenticitu je hodně složité. Já myslím, že záleží na kontextu, ve kterém se o ní někdo chce vyjadřovat. Takže autenticita bude jiná, pokud se budete vyjadřovat třeba o politikovi, a jiná, pokud budeme mluvit například o nějakém objektu,“ říká o svém výzkumu autenticity britský sociolog komunikace Michael Skey.

Marie Heřmanová

I přes rozsáhlý výzkum v oblasti marketingu jednotlivých značek, politických kampaní ale i sympatií vůči nejrůznějším osobnostem showbyznysu, autoři nepřichází s jednoznačnými závěry. Vnímám, že máme obecně pocit, že věci, které se dějí zprostředkovaně skrz digitální technologie, jsou méně autentické, než ty, které se dějí nezprostředkovaně,“ vysvětluje Heřmanová.

Důraz na autenticitu tak rezonuje hlavně v online prostředí, a to i přes fakt, že i v běžném životě naší sdílené reality zastáváme nějaké role a chováme se podle určitých vzorců. A protože i na sociálních sítích je důvěryhodnost velmi žádoucí, existují jednotlivé body, které pocit autenticity navozují. Je to studie z holandského prostředí influencerů, ale dá se dobře zobecnit. Mluví se tam třeba o obyčejnosti, zdůrazňování nedokonalosti nebo intimitě,“ pokračuje Marie o parametrech, které v digitálním světě autenticitu ohraničují.

Proč očekáváme autenticitu od celebrit a co nás na nich může zklamat se dozvíte v příspěvku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.