Autor dokumentu Uprchlíci jsou tu vítaní: Na hraničních přechodech jsem byl často jediný reportér

26. březen 2021

Uprchlíci jsou tu vítaní je celovečerní dokument slovenského výtvarníka, fotografa a režiséra Tomáše Rafy. Jedná se o autentické svědectví z let 2015 a 2016, kdy Evropu nejsilněji zasáhla migrační vlna ze zemí Blízkého východu a Afriky. „I s kamerou jsem byl v podstatě neviditelný, často na mou přítomnost nikdo nereagoval. Na některých hraničních přechodech v poli jsem byl kolikrát jediným reportérem,“ říká Tomáš Rafa ke vzniku dokumentu.

V kontrastu k oné „neviditelnosti“ Tomáš Rafa vzpomíná na jeden z momentů při uzavření maďarské hranice. „Byl to velmi náročný den, teploty stoupaly do extrému a lidé tam při zbytečném čekání omdlévali, protože ještě nevěděli, že hranice už je neprůchozí. I já jsem byl hodně zpocený, oči mě pálily, ale chtěl jsem dokončit záběry. Až si toho všimnul jeden z uprchlíků, přišel ke mně a otřel mi pot z čela,“ popisuje Tomáš Rafa sympatické gesto.

Silnou vzpomínku má i na dvě diametrálně odlišné demonstrace navštívené během 24 hodin v Bratislavě a Berlíně. Bratislavská byla organizovaná pravicovými extremisty, včetně podpory některých fotbalových hooligans z Česka.

„Došlo tam i ke střetu s policií a útoku na muslimskou rodinu. Naopak ta berlínská demonstrace, na kterou jsem dojel vlakem rovnou z Brna, byla na podporu uprchlíků a ukázala se být jednou z klíčových. Kancléřka Merkelová totiž následně souhlasila s otevřením země.“

Do jaké míry je název dokumentu ironický? Proč se Tomáš Rafa rozhodnul pro syrovou formu záběrů bez doprovodného komentáře či doplňujících informací? A jaké další téma aktuálně zpracovává? Poslechněte si celý rozhovor.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.