Ballroom je zábava i safe space. V Praze se sešla taneční vogue scéna z celé Evropy

24. říjen 2022

15. října se v pražském klubu Fuchs 2 konal Kiki House of Ambitchous ball. Taneční vogue scéna, obohacená o kategorie postavené na sexappealu, módě, dost netradiční gymnastice nebo charismatu, přilákala milovníky a milovnice zábavy, flitrů a svobodného projevu. „Každej tu může bejt sám sebou,“ říká jeden z účastníků, tedy walkerů, o komunitní přehlídce, která má své kořeny v 70. letech v New Yorku.

Publikum, porota i soutěžící dorazili na ball ze všech koutů Evropy. Zájem je veliký, udržujeme hodně přátelské vztahy se zahraničními Kiki Houses, hlavně z Maďarska, Slovenska nebo Polska. Je tady i hodně lidí z Ukrajiny, z čehož máme obrovskou radost, říká za organizující platformu Valentýna.

Jednou z hvězd poroty je italská vogue ikona La B Fujiko 007. Máme hodně kategorií, jako na každém ballu. Některé jsou o tanci –⁠ jako new way, old way nebo vogue fem. Jsou taky kategorie inspirované módou, další jsou o opravdovosti. Prostě všechny možné kategorie, které jsou o LGBTQ+ komunitě,“ dodává porotkyně.

Každá kategorie má určité elementy, které porota chce vidět, ale je taky důležité, jak soutěžící odprezentují svou osobnost. Velké množství názvosloví, slangu a kategorií ale netvoří uzavřený svět pro odbornou taneční veřejnost. Zábavu plnou současných beatů a umocněnou neutuchající hlasitou podporou publika si užije i ten, kdo se přišel podívat ze zvědavosti.

Prahu vnímám obecně jako krásný místo pro queer lidi a teď jsem na Instagramu viděl příběh o střelbě na Slovensku. Tohle je prostě důležitý moment. Ne, že bych sem přišel primárně kvůli tomu, ale myslím že ta situace vytáhla některé lidi ven,“ říká jeden z návštěvníků, který v přijel z Washingtonu.

Jaká je historie ballroomu? A proč je dnes stále důležitý nejen pro LGBTQ+ komunitu, zjistíte v reportáži.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.