Ba:zel

29. srpen 2016

Ba:zel nominovala Veronika Ruppert, protože: „Jejich hudba je tak akorát temná a tak akorát popová a hlavně má originální a osobitý zvuk, a proto si myslím, že by Ba:zel měli mít šanci i v zahraničí.“

Temná melancholie a éterické, povznášející vokály, i tak by se dala charakterizovat hudba česko-polské dvojice Ba:zel. Projekt všestraného umělce Daniela Vlčka a zpěvačky, pianistky, flétnistky a skladatelky Eweliny Chiu, jejíž kořeny sahají do Polska i Číny, je ovlivněn současnou chladnou elektronikou i klasickou hudbou. Hudební formy, jako je sonata nebo nocturno, společně dekonstruují.

Dvojice se potkala v momentě, kdy Daniel uvažoval, že se zbaví všech elektronických nástrojů, a Ewelina si hledala cestu k vlastní elektronické produkci. Nakonec to dobře dopadlo a začala vznikat tvorba Ba:zel. Přes nejrůznější experimentální audiovizuální projekty se Daniel a Ewelina dostali až k písňové formě na hranici popu.

Ba:zel koncertovali už i v zahraničí a v roce 2015 strávili nějaký čas na umělecké rezidenci v Holandsku. Tam také vznikl základ jejich debutového alba eye draw(s) the line, které sami vydali na kazetě letos v červnu.

autor: Mary C
Spustit audio