Bedřich Rozehnal je architekt, který změnil nemocniční prostředí

10. leden 2014

„Chtěl jsem pomáhat tam, kde lidé nejvíc trpěli. A to je v nemocnici,“ tímhle citátem brněnského architekta Bedřicha Rozehnala začíná výstava, která v Sále architektů na Staroměstské radnici rekapituluje jeho práci. Rozehnal se od mládí specializoval na stavby nemocnic a zdravotnických zařízení. Většina jeho staveb slouží svému účelu dodnes.

Architektonické pojetí výstavy odkazuje na klasické nemocniční prostředí. Centrální prostor je obkroužen nemocniční plentou, na které visí dobové fotky moravských a českých nemocničních budov. Uprostřed místnosti stojí obrovská kartotéka a návštěvník si sám otevírá jednotlivé přihrádky a šuplíky, ze kterých vytahuje plány, fotky a popisky jednotlivých staveb Bedřicha Rozehnala.

Ve 30. letech, kdy Rozehnal nastoupil na dráhu architekta, stály nemocniční budovy na okraji zájmu nejen jeho profesních kolegů, ale i veřejnosti. V mnoha ohledech tak byl brněnský architekt průkopníkem a je právem považován za jednoho z otců moderních nemocnic u nás. Jako jeden z prvních začal Bedřich Rozehnal úzce spolupracovat s těmi, kterým byly jeho budovy určeny. Pravidelně konzultoval své návrhy s lékaři a jejich požadavky a připomínky do svých plánů zapracoval. Od počátku taky dbal na psychickou pohodu pacientů – prosluněné pokoje měly mít příjemný výhled a nemocniční budovy měly celkově působit vzdušně a optimisticky.

03038053.jpeg

Autor výstavy Jindřich Chatrný během komentované prohlídky vysvětloval, že jedním z impulzů, které Bedřicha Rozehnala přivedly k tomu, že se celý život věnoval nemocničním stavbám, byla skutečnost, že jeho první velká láska se s těžkou nemocí dlouhodobě léčila ve staré nemocniční budově. Mladý Rozehnal ji tam chodil navštěvovat a tísnivé a depresivní prostředí tehdejší nemocnice ho zřejmě natolik sklíčilo, že se rozhodl situaci tehdejších pacientů zlepšit.

Vstup na výstavu do Sálu architektů je zdarma a zajít na ni můžete až do konce března. Poslední komentovaná prohlídka s autorem výstavy Jindřichem Chatrným se uskuteční ve středu 29. ledna od 17 hodin.

Spustit audio