Benešová a Sidun: Máme pokřivený vkus

10. červen 2013

Je tomu jeden rok, kdy jsme rozjeli kampaň Děláme vlny. Její autoři Olga Benešová a Radek Sidun s ní v sobotu vyhráli prestižní soutěž European Design Awards.

Oba grafičtí designéři spolu sedí v kanceláři, spolupracují na některých projektech, ale jinak se věnují sólovým aktivitám. Na European Design Awards uspěli dohromady i sólově několikrát, Zlatou cenu si nicméně společně odnesli poprvé. „Zajímavých příležitostí je málo, člověk může dělat věc, která je sice dobře zaplacená, ale kvůli jejímu zadání se nemůže moc realizovat. Wave byl přesný opak,“ říká Radek Sidun o tom, proč se s Olgou rozhodli soutěže účastnit.

„Nápad texty a vizuální motivy „vlnit“ vzešel nejspíš z Olžiny semestrální práce. Nejdřív jsme vlnili text. Hlavy byly zajímavý tím, že jestli se dá něco vizuálně postihnout, tak to jsou osobnosti, který se kolem rádia točí. Nám přišlo zajímavý ukázat kdo všechno do tý Wave family patří.“

Olga s Radkem se potkali už při studiu na VŠUP, ale poprvé začali spolupracovat kolem roku 2006, kdy utvářeli podobu časopisu Hype. V roce 2008 spoluzaložili Komfort Mag, který funguje jako platforma pro většinou neetablované tvůrce. „Pokud není zajímavej obsah, nemůže být zajímavej ani design“, reaguje rezolutně Radek na otázku, podle čeho hodnotí grafický designér časopis nebo jakýkoli grafický materiál. Vedle společných projektů pracuje každý z designérů sólově.

02906609.jpeg

Hlavním Radkovým tématem je typografie, konkrétně diakritika, které se věnoval i ve své diplomové práci. Olga se v nedávné době např. podílela na vizuálním stylu značky ČR pro agenturu Czech Tourism – Czech Republic. V rozhovoru došla řeč i na práci pro komerční a nekomerční sféru, musela jsem se tedy zeptat, jaká je hranice, za níž by oba designéři nešli. „Já bych asi nedělala žádnou politickou stranu a možná reklamu na kožichy. To je vyloženě etická otázka, ne otázka toho, že by pro mě nebyla nějaká práce dost dobrá. Člověk musí mít k tématu té práce pozitivní vztah.“

Poslechněte si celý rozhovor s oběma designery.

Spustit audio