Berka se rozhodl zemřít. Pusťte si audiodokument o zodpovědnosti za vlastní život a smrt

9. listopad 2017

„Když přemýšlím, co tady po mě zůstane, napadá mě paralela se zabíjením ovcí. Co po nich zůstane? Maso, kosti. Nemyslím, že něco víc,“ zamýšlí se nad svou plánovanou smrtí hlavní hrdina nového dokumentu Berka se rozhodl zemřít. Osmačtyřicetiletý podnikatel v oblasti IT publikoval na jaře letošního roku na svém facebookovém profilu příspěvek, ve kterém vysvětluje, proč si chystá vzít život. Audiodokument o něm natočila Martina Pouchlá.

Berka žije s přítelkyní na vesnici, kde chovají ovce. Sám se s oblibou v nadsázce popisuje jako blázen, psychopat a šílený vrah zvířat. V březnu 2017 publikuje na blogu příspěvek, ve kterém vysvětluje, proč se chystá odejít. Jeho nic netušící kamarád přijíždí po několika měsících k Berkovi domů. Tak jako každý rok, i letos má Berka zabíjet ovce na maso. Ondřej mu asistuje a dozvídá se o jeho fatálního plánu.

„Když jsem si přečetla Berkův příspěvek na Facebooku, otřásl mnou a vyvolal ve mně spoustu otázek. Jsou situace, kdy má člověk právo sáhnout si na život? Rozhodla bych se v Berkově situaci podobně? Jak se člověku změní život, určí-li si jeho konec a ví, že na světě tráví své poslední dny? Vnímala jsem, že někde hluboko pod těmito myšlenkami prosvítá otázka po smyslu života a jeho naplnění,“ uvádí autorka dokumentu Martina Pouchlá.

Setkávala se s ním mezi čtyřma očima, vyrazila po jeho boku na debatu o eutanazii, dostala se s ním do bezprostřední blízkosti smrti živého tvora i na Berkovu vlastní rozlučkovou party. Z desítek hodin materiálu se ale rozhodla pro dokument nakonec použít jen zlomek, který vykresluje jeho přístup k životu. „Brzy jsem totiž zjistila, že odpovědi na mé otázky můžou být i zcela prozaické. Ukázalo se, že Berka přemýšlí úplně jinak,“ dodává Martina Pouchlá.

Martina Pouchlá vystudovala sociologii a žurnalistiku na Masarykově univerzitě. Od roku 2010 spolupracovala s Českým rozhlasem nejdříve jako redaktorka zpravodajství, později jako externí redaktorka publicistiky.

Autorka: Martina Pouchlá
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Vojtěch Zavadil

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.