Best of česká architektura 2020–2021. Co přináší nová ročenka nejlepších tuzemských staveb?

23. červen 2022

Vyšla ročenka Česká architektura, výběr staveb z posledních dvou let. Letos selekci udělala architektka Pavla Melková a pomáhala jí její dcera, také architektka, Tereza Melková. Společně o nových vydařených stavbách mluvily v Bourání. A nebály se slova krása.

Pavla s Terezou hledaly po celé republice – a zajímavé, kvalitní a krásné stavby našly třeba na Šumavě, ve Šluknovském výběžku nebo až u Zlína. „Ta největší překvapení čekala právě ve vzdálenějších oblastech,“ říká Tereza. I menší a méně významná stavba v prostředí, kde se architektura moc nepěstuje, dokáže přinést důležitý impuls. „Často ty stavby vstupují do tak těžké situace, že posunou místo o mílové kroky,“ všímá si Pavla.

Ročenka Česká architektura 2020–2021

Ta také dodává, že nemá ráda žebříčky a výběry „best of“. „Nejsou to nejlepší stavby, jsou to vybrané stavby,“ říká o třicítce, kterou zvolily do knihy. Architektka si stanovila dvě hlavní kritéria, které pojmenovala krása a užitečnost. Mluvily jsme tedy i o tom, jestli může být jedno bez druhého a taky kde to bylo krásné. Kde viděly krásné bydlení nebo veřejnou stavbu? Kam se může každý podívat? Jak se vlastně krása pozná? A došly jsme i k otázce, proč se toho slova všichni trochu bojí.

Mluvili jsme taky o práci Terezy Melkové. Čtyři roky strávila v Berlíně, pracovala pro velkou architektonickou kancelář a vysvětluje, co se v Německu naučila o městě nebo o architektonických soutěžích. A dokonce i o tom, proč vyšívá.

Pavla Melková vede spolu s Miroslavem Cikánem ateliér MCA. Probraly jsme například manuály veřejných prostranství, které dělají pro různá česká města. A také o to, proč píše a jestli se ještě čte.

Samozřejmě přišla řada i na dotaz ohledně na spolupráce matky a dcery, když jsou obě architektky. „Předávání zkušeností mi přišlo vždycky strašně důležité a jsem ráda, že dovednosti můžu předávat i v rámci rodiny,“ říká Pavla a Tereza neprotestuje.

Poslechněte si celý rozhovor s architektkami v Bourání!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.