Bezlepková dieta – móda, očista těla, nebo nesmysl?

14. srpen 2015

„To nemůžu, v tom je lepek.“ Podobnou větu jste asi v poslední době buď sami použili, nebo jste ji zaslechli od někoho ze svých přátel. Zastánci bezlepkových diet obvykle říkají, že lepek zanáší střeva a že se díky bezlepkové stravě cítí nabití energií. Často se taky objevuje tvrzení, že dnešní pšeničná zrna obsahují mnohem víc lepku než ta v minulosti. Jak je to ale s lepkem ve skutečnosti?

„Množství lepku v dnešních moderních pšenicích je přibližně stejné, jako bývalo dřív. My tady ve Stupicích máme i staré odrůdy. Pěstujeme třeba Stupickou Bastard z 20. let, která má lepku množstevně téměř stejně jako dnešní odrůdy. Pohybuje se to někde na úrovni 30 %,“ reaguje Pavel Horčička ze šlechtitelské stanice ve Stupicích na tvrzení, že v dnešních zrnech je lepku výrazně víc než ve starých odrůdách pšenice. Podle Pavla Horčičky jde spíš než o pšenici o její následné zpracování. Bílé pečivo a listové těsto samozřejmě obsahují lepku víc než zdravější celozrnné výrobky a ovesné kaše.

Celiačka Hana Rambousková, která lepek jíst nesmí, si myslí, že by lidé rozhodně neměli jakýkoliv bezlepkový výrobek považovat automaticky za zdravou výživu. „Když se podívám na složení vakuovaného bezlepkového chleba, který má obvykle velmi dlouhou trvanlivost, tak je plný různých konzervantů a přídatných látek. Podle mě je tedy zdravější si koupit celozrnný čerstvý chléb s lepkem než tuhle bezlepkovou náhražku chleba bez lepku.“

Lidi, kteří drží bezlepkovou dietu, si od ní často slibují taky to, že jim vyčistí střeva. O lepku se totiž tvrdí, že laicky řečeno zalepuje trávicí trakt. „Lepek je složitý bílkovinný komplex, který je sice trávicími šťávami poměrně těžko štěpitelný, ale většině lidí lepek v trávicím traktu potíže nedělá. Postupně se naštěpí a vstřebá. To, že by ucpával ve střevě nějaké vstřebávací kanály pro živiny, není vůbec pravda,“ vysvětluje gastroenteroložka Tereza Dvořáková.

03341516.jpeg

A proč se tedy někteří lidé, kteří přestanou jíst lepek, cítí líp? Podle lékařky to zřejmě souvisí s tím, že pokud se lidé rozhodnou vyloučit ze stravy lepek, vyloučí díky tomu taky polotovary, některé uzeniny a hotová jídla, protože v těch je velmi často gluten. Logicky pak tito lidé začnou víc vařit z primárních surovin a celkově jedí víc potravin bez přídatných potravinářských látek.

„Prokázat, jaký efekt má na zlepšení zdravotního stavu takových lidí snížení příjmu lepku nebo komplexní změna stravování, jde jen velmi těžko,“ dodává Tereza Dvořáková.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.