Blázinec v divadle

25. únor 2008

Divadelní rubrika Tyjátr vás tentokrát zavede do Divadla pod Palmovkou. Režisér a ředitel divadla Petr Kracík tady právě zkouší inscenaci Přelet nad kukaččím hnízdem. Slavný titul asi nejvíce známe ze stejnojmenného Formanova filmu. Premiéra v divadle se chystá na 1. března 2008. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Tyjátr

0:00
/
0:00

Příběh je situován do psychiatrické léčebny v roce 1962. Toho roku napsal americký spisovatel Ken Kessey, který je označován za spojnici beatnické generace a hippies, slavný román - v českém překladu Vyhoďme ho z kola ven. Už o rok později vznikla neméně slavná Wassermanova dramatizace, která v češtině už odpovídá původnímu názvu One Flew Over the Cuckoo's Nest. Úspěch díla do třetice zpečetil Miloš Forman, když ho roku 1975 zfilmoval s Jackem Nicholsonem v hlavní roli.

00673435.jpeg

Myslím, že není nutné říkat o čem Přelet nad kukaččím hnízdem pojednává. Snad jen pro osvěžení paměti - jde o pohled dovnitř psychiatrické léčebny, kam přichází nový pacient Randall Patrick McMurphy. Není tu dobrovolně, nýbrž je na léčení poslán soudem. On si ale myslí, že v ústavu nemá co dělat. Přísná pravidla a ostatní pacienti, kteří jsou zvyklí na slovo poslouchat gestapáckou vrchní sestru, ho dovádějí k šílenství.

O programu a tedy i dalších reprízách se více dozvíte na stránkách divadla.

autor: zuf
Spustit audio