Blood Red Shoes: tanec v krvavých botkách

12. listopad 2010

Anglická dvojice Blood Red Shoes se skládá z kytaristky Laury-Mary Carterové a bubeníka Stevena Ansella a patří ke žhavým jménům britského indie-rocku. Kapela, která existuje už od roku 2004, u nás není až tak známá, nicméně její letošní deska Fire Like This získala dobrou pověst i v Česku. Aktuálně se Blood Red Shoes objevili také na soundtracku k filmu Scott Pilgrim proti zbytku světa. V pátek 19. listopadu zahraje toto energické duo z Brightonu poprvé v České republice.

Na počátku své kariéry vydali Blood Red Shoes několik sedmipalcových vinylů na malých nezávislých značkách jako Jonson Family nebo Try Harder. Tehdy ještě svou muziku nahrávali přímo ve zkušebně na šestnáctistopý magnetofon a Laura-Mary Carterová k singlům vybírala nebo navrhovala obaly.

První album této dvojice nazvané Box of Secrets vyšlo roku 2008 na labelu V2. Byla to v mnoha ohledech solidní nahrávka, která přesto budila jisté rozpaky: jejich chytlavý a zároveň tak trochu zdrženlivý dance-punk působil víc vykalkulovaně než prožitě. Během vydání této desky kapela projela část USA, Japonsko i mnohé z evropských zemí. Čechám se Blood Red Shoes dosud vyhýbali, velký úspěch však sklidili roku 2008 na slovenském festivalu Pohoda.

Letos Laura a Steven vydali své druhé syrové album Fire Like This, které se dočkalo mnoha pochvalných recenzí. Desce hodně pomohl fakt, že je nahrána výhradně za přispění analogové techniky a s minimem zpětných zásahů. Blood Red Shoes tady umějí v nejlepších chvílích znít instinktivně a naléhavě jako málokdo na pofidérní indie scéně. Vokálům nechybí šmrnc, Lauřina kytara je dravá i valivá, Stevenův bubenický styl zas patřičně tvrdý i komplexní. Není divu, že dnes už mají Blood Red Shoes za sebou bezmála pět set odehraných koncertů od soukromých bytových parties po předskakování Rage Against the Machine před zraky tří desítek tisíc okouzlených Pařížanů.

02186422.jpeg

Slavná americká herečka Ginger Rogersová prý nacvičovala tanec skutečně intenzivně: traduje se, že si během jednoho z tréninků choreograf odskočil a při návratu měl pocit, že se Ginger přezula z bílých bot do červených. Ovšem chyba lávky: to bílé střevíčky pouze nasákly krví z natržených ran na jejích nohách. Tak zní historka, jejíž pomocí Blood Red Shoes vysvětlují své jméno. Není důvod se obávat, že jejich adrenalinová pražská show nepůjde až na krev.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.