Bouřlivý Shakespeare na Hradě

23. září 2010

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu opět ožije Shakespearem. Od 21. června až do 14. září tu bude probíhat divadelní festival, který znáte pod názvem - Letní Shakespearovké slavnosti. Nově budete moci některá představní vidět i na nádvoří Hudební fakulty AMU. Některé kousky se budou hrát také v Brně a Bratislavě. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Letní Shakespearovské slavnosti patří k nejoblíbenějším divadelním festivalům, které se v Praze pořádají. To se potvrdilo například minulý rok, kdy byly vstupenky téměř na všechna představení beznadějně vyprodány. Mezi nejzásadnější novinky letošní sezóny patří hra Bouře v režii Jakuba Korčáka a Jak se vám líbí Emila Horvátha.

Herec Jan Tříska si v Bouři zahraje Kalibana. V roli tohoto otroka, prostoduchého divocha nebo chcete-li obludy až netvora, není Tříska žádný nováček. Kalibana už si totiž zahrál na začátku osmdesátých let v Americe v Mineapolis. V Bouři 2007 se na jevišti setká s triem výtečných slovenských herců - Dušanem Jamrichem, Emilem Horváthem a Martinem Hubou, kteří se budou alternovat v roli milánského vévody Prospera.

00561448.jpeg

Bouře bude mít na Hradě premiéru 21. června. Další letošní novinkou bude inscenace Emila Horvátha - Jak se vám líbí. Herecké obsazení tady také nebude k zahození. Můžete se těšit na Mariána Labudu, Ladislava Hampla, Zuzanu Norisovou a mnoho dalších. Kromě těchto dvou premiér se odehrají i stálice Letních shakespearovských slavností jako je Othello v hlavní roli s Michalem Dlouhým a Martinem zahálkou a Večer Tříkrálový s Miroslavem Táborským a Jiřím Langmajerem. Své místo si tu najde i Kupec Benátský v režii Romana Poláka, kde se na jevišti potká Bolek Polívka se svou dcerou Aničkou Polívkovou.

Letos je naplánováno celkem 159 představení. Kromě Pražského hradu se bude hrát ještě na nádvoří Hudební fakulty AMU, v Brně a v Bratislavě. Program najdete na stránkách www.shakespeare.cz.

autor: zuf
Spustit audio