Buchty na téma small talk aneb To je dobře, že máme jaro, co?

4. duben 2018

K čemu vůbec je takový „small talk“ a proč prostě radši nedržíme pusu? A jaká témata je ideální mít pro rozhovor plný klišé a nudy v záloze? To všechno a ještě mnohem více, třeba jak doma chovat octomilky a tropické žáby, se dozvíte v aktuálním díle povrchního pořadu Buchty.

Téma small talků s námi přišel probrat náš kamarád Daniel Machill, který nejenže doma pěstuje žáby pralesničky, ale navíc do Buchet přinesl pekáč vlastnoručně upečených – počkejte si – buchet.

Daniel nepatří k fanouškům zdvořilostních konverzací, ale shodli jsme se na tom, že někdy je prostě zapotřebí předstírat zájem. Většina lidí na trapné chvilky ticha není zvyklá, je lepší si vytrpět řeči jako: „To je dobře, že už je zase teplo.“

Buchty a dovči v dětství: Busem do Bibione, řízky v ubrousku a vši na táboře

Buchty a dovči v dětství

Buchty se vydaly na cestu proti proudu času a zavzpomínaly na prázdniny a dovolené v dobách jejich dětství. Přizvaly k tomu Ivetu Nebesářovou, která hned na úvod vytáhla traumatické vzpomínky na táborovou olympiádu a táborovou stigmatizaci šátkem a smrdutým šampónem, když dostala vši.

Zuzana na odpuzování lidí, se kterými by případně musela vést small talk ve vlaku, používá dítě a psa. Nikdo si k ní pak do kupé nepřisedne a má vyřešeno. Kromě vlaku jsou dalšími kritickými místy, kde hrozí vynucená a trapná konverzace jako Damoklův meč, ještě tramvaj a výtah. Zuzana se snaží v takových stresujících případech z tramvaje vystoupit. Ivana se přiznala, že v tramvaji někdy dělá, že lidi, se kterými by hrozil small talk, nevidí.

Všichni tři jsme se v Buchtách shodli na tom, že základními stavebními kameny povrchní konverzace se skoro cizím člověkem jsou: počasí, ještě jednou počasí, pak dlouho nic, pak jídlo a pak domácí zvířata.

Pusťte si do uší celé Buchty a zjistíte, že nejste sami, kdo občas uvízne v pavučině trapných keců přezdívaných zdvořilostní konverzace s někým, kdo vám třeba i leze dost na nervy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.