Buchty na téma stěhování

26. duben 2018

Je stěhování horší než požár bytu? Může se stát člověk díky nomádství minimalistou? A má smysl se stěhovat na místo, kde už od začátku něco neklape, nebo dokonce smrdí? O plesnivých, mokrých bytech, domovech bez koupelny a s papírovými zdmi a přesunech mezi nimi se tlachalo v dalším dílu pořadu Buchty moderátorek Ivany Veselkové a Zuzana Fuksové. Pořadu, který je o všem, a hlavně o ničem.

Na rozebrání tématu stěhování si Ivana a Zuzana pozvaly odborníka v této oblasti – editora Petra Boušku, který se za svůj dospělý život stěhoval třináctkrát. A to ne proto, že by měl stěhovací fetiš, ale protože v každém prozatímním bytě bylo něco divného: jednou dokonce chyběla koupelna a Petr svolil, že se bude chodit obden sprchovat k majiteli pronajaté nemovitosti. Jak asi chápete, dlouho v tomhle obydlí bez koupelny nevydržel.

Petr do Buchet přišel několik dní před dalším stěhováním, tentokrát se stěhuje z vlhkého a plesnivého bytu o patro výš, prý do sucha. Ze svých neblahých zkušeností si odnesl přesvědčení, že pokud vám něco na začátku pobytu v novém bydlení vadí (třeba nutnost sprchovat se u staršího cizího pána), za pár dnů se tahle nelibost bude stupňovat. Je tedy lepší se do takové nemovitosti vůbec nestěhovat a dát na svůj první pocit.

Ivana se stěhovala pouze šestkrát, vždycky kvůli rozchodům, které u ní nastávají pravidelně jako odbíjení orloje – vždy 2 až 3 roky od začátku vztahu. Zuzana se stěhovala patnáctkrát a také se slzou zavzpomínala na své absurdní bytové podmínky, které jako by vypadly z indického slumu – mytí nádobí ve sprše a nájem jen 3 000 Kč.

Chcete si zavzpomínat na to, jak jste svých pár švestek sbalili do banánovek, třikrát se pohádali s vaší drahou polovičkou a vydali se nastěhovat do nového bytu a lepšího života? Pusťte si do uší a srdce další díl Buchet a uslyšíte, že v tom nejste sami.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.