Buchty: Vegetariáni nejí jen zrní, proboha

15. srpen 2018

V dalším díle pořadu Buchty, který je o všem a o ničem, se probíralo téma veganství a vegetariánství. A konečně přišel i host – Klára, která se stala vegetariánkou před 7 lety, ale maso jí nechutnalo už jako dítěti. Do řeči jí skákaly moderátorky Ivana se Zuzanou, z nichž jedna je carnistkou a druhá vegetariánkou.

Děvčata probrala motivaci k vegetariánství – Kláře vždy přišlo odporné jíst mrtvoly a Zuzaně přišla nesmyslná malá výtěžnost půdy v případě, že jsou na ní pěstovány krávy na porážku, a ne třeba čočka. Ivana se přiznala, že maso jí, ale minimálně, takže nebyla terčem šikany. Starší ročníky (Ivana a Zuzana) zavzpomínaly na dobu jejich mládí, kdy být vegetariánem znamenalo jíst chleba a müsli tyčinky. Dnes je už nabídka pro konzumenty rostlin jinde, ale v menších městech se stále za „vege“ jídlo považuje hlavně smažák a smažený květák, stěžovala si Klára.

Všechny se shodly, že jíst masové náhražky jako sojo-knedlo-zelo je trapas, protože matka příroda nabízí spoustu jiných variant. Ivana apelovala na to, aby se maso jedlo málo, a když už se jí, tak ať je to to od šťastně pobíhajících zvířátek. Zuzana si ale vedla svou – že maso je vždycky vražda. Vyzvala však vegany, ať se svým přesvědčením neotravují okolí. Klára i Zuzana si nakonec posteskly, že se jim stýská po opravdových párcích plných mouky a pomleté zvířecí kůže, a pořad konečně mohl skončit.

Pusťte si do uší a duše hojivý balzám – podcast pořadu Buchty, při jehož poslechu si uvědomíte, že ne všichni vegetariáni jsou bojovníci za práva zvířat a že mít na tričku nápis VEGAN, to už opravdu nikoho nezajímá.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.