Bydlení na koleji? Dnešní studenti chválí cenu i kvalitu

23. květen 2014

Pokud vsadíte na nejrůznější blogy, které se věnují kolejnímu životu, začnete docela rychle přemýšlet o jiné ubytovací alternativě. Nepříjemná a neochotná kolejní recepční, zvuky soulože z vedlejšího pokoje, společné koupelny a záchody nebo jídlo pravidelně mizící ze sdílené ledničky. To je jen krátký výčet věcí, na které si studenti na internetu nejčastěji stěžují. Pokud se však vydáte přímo na koleje, zjistíte, že realita je trochu jiná.

„Jsem Tomáš, je mi 23 let, na koleji bydlím od září. Nelíbí se mi, že je to hrozně daleko od centra, ale líbí se mi, že tu jsou pokoje po jednom,“ říká student Fakulty humanitních studií UK, který za jednolůžkový pokoj na pražské koleji Hvězda měsíčně zaplatí kolem 3500 korun, což mu přijde jako celkem přijatelná částka. „Jsem tu spokojenej, ale určitě bych vylepšil koupelny a kuchyň.“

03127346.jpeg

I třiadvacetiletá Eva je s kolejí Hvězda celkem spokojená. Oceňuje hlavně okolní zeleň. Už čtvrtým rokem bydlí ve stejném pokoji. „Je to buňka, bydlíme tam dvě holky po dvou pokojích a sdílíme jednu kuchyňku a sociální zařízení.“ A co by se podle Evy mělo na koleji zlepšit? „Možná vybavení, nábytek už je opravdu starej. Taky by to chtělo vymalovat zdi. Na druhou stranu se to docela vylepšuje, nedávno udělali třeba nové fasády,“ říká studentka Přírodovědecké fakulty UK, která za sdílený pokoj platí necelých 3000 korun.

Kolej Hvězda je v rámci Univerzity Karlovy jediná, která ubytovává manželské páry. Bydlí jich tam zhruba dvacet. Jedním z nich je i 27letý pár, manželé Veverkovi ze Slovenska, kteří bydlí na koleji pět let a oddáni jsou tři roky. „Líbí se nám, že je na buňkách hodně prostoru. To prostředí je taky moc pěkné.“ A jaký je z pohledu manželského páru největší rozdíl mezi bydlením na kolejích a v bytě? „Chodíme sem prakticky jenom přespat. Máme tolik aktivit, že se moc s našimi sousedy nesocializujeme. Je to asi stejné, jako kdybychom bydleli kdekoliv jinde,“ říkají Zuzana s Romanem. Za manželský pokoj na koleji platí průměrně 5500 korun. Oba do budoucna přemýšlí o dítěti, což prý na koleji Hvězda není žádný problém.

03127344.jpeg

I na další pražské koleji Otava, která se nachází na Jižním Městě, jsou její rezidenti s kvalitou ubytování vcelku spokojení. Jednadvacetiletá studentka medicíny Zuzana bydlí na Otavě rok, předtím bydlela v centru Prahy na koleji Jednota. „Nábytek na Jednotě byl možná o něco lepší, ale za tu cenu to opravdu nestálo. Ten pokoj, co jsem měla na Jednotě, byl malý a dva lidi se tam vešli jen tak tak.“ Na Jednotě platila Zuzana 4000 korun, na Jižním Městě platí o 1500 korun méně. V rámci celorepublikového průměru se cena ubytování na kolejích pohybuje v rozmezí 1800 a 4000 korun.

Student fyziky Atila z Maďarska bydlí na Otavě už dva roky, podle něj jsou koleje v Česku srovnatelné s těmi maďarskými. I on je s ubytováním nadmíru spokojen. „Cena i kvalita bydlení je dobrá.“ Atila platí za dvoulůžkový pokoj 2600 korun, ale cena pro něj není ten nejdůležitější faktor. „Tady na Jižním Městě je hodně zeleně. Já pocházím z malé maďarské vesnice, takže tohle je pro mě důležité.“

03127345.jpeg

Podle studentů, na které jsem při natáčení narazil, to vypadá, že život na kolejích není žádný extrémní sport s mnoha překážkami, jak se léta traduje. Možná jsem ale měl pouze štěstí na samé spokojené lidi, kteří jsou o fous skromnější než někteří jejich kolegové.

autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.