„Bylo to jako hledání hub,“ říká o site specific objektech na výstavě Srst ve městě Markéta Hlinovská

26. červenec 2018

Nejnovější tvorba umělkyně Markéty Hlinovské je aktuálně k vidění ve třetím patře Colloredo-Mansfeldského paláce GHMP. Výstava s názvem Srst ve městě kombinuje kresbu, sprejování i site specific objekty a trvá do 7. října. Kde se vzal název výstavy a co všechno bude obsahovat katalog, který se pokřtí 30. srpna?

„Kamarád Michal Děd napsal knížku, kterou ještě nevydal, a její název se pro mou výstavu perfektně hodil,“ vysvětluje Markéta Hlinovská původ Srsti ve městě. V přípravě je také katalog výstavy, který nebude zaměřený pouze na současnou výstavu, půjde o publikací shrnující práce Hlinovské za uplynulou dekádu. „Křtít bude malířka Veronika Holcová a pak bude ještě čtení v srsti, o které se postarají herci Gabriela Míčová a Ivan Lupták,“ dodává Hlinovská.

K tomu, že na výstavě budou zvířata namalovaná na zavěšených rolích od papíru, došlo prý v podstatě náhodou. „Zbyl mi papír v roli a nechtěl se vyrovnat. A protože mi ho bylo líto vyhodit a zrovna jsem v tu dobu dělala stříkané šablony, nastříkala jsem na to nějakého ptáka. Výsledek mi připomněl kmen stromu s datlem a nakonec z toho vzniknul celý ruličkový les.“

Základem výstavy jsou sice kresby, ale protože má Markéta Hlinovská ráda kombinaci různých technik, dochází v Srsti ve městě k propojení se sprejováním, objekty i site specific přístupem. „Kresbu jsme zvyklí vídat zarámovanou na papíře za sklem, a mně se líbí tuhle zažitou představu bořit, vystavit kresbu jako objekt a celou ji posunout jinam i sprejováním.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.