Čelisti: Atlas braků

22. listopad 2012

Stručný, jasný, návodný, od A(rga) až po S(mrt). Solidní, i když jemně přeceněné Affleckovo Argo, nevýrazné Hřebejkovo filmodivadlo Odpad město smrt a jako vrchol všeho mraky braky taky.

Událost týdne se jmenuje Atlas mraků. Čelisti si zakázaly používat slovo revoluce, protože toho jsou v souvislosti s filmem sourozenců Wachowských a Toma Tykwera po netu mraky. Navíc ve filmu prokazatelně žádná není – krkolomná a režijně solidně zvládnutá stavba je spíše polopatická a doslovná než nějak vzrušující a 6 inkarnací Toma Hankse představuje řízný festival gumáctví. To všechno dotvářejí naše oblíbená témata jako Věčnost, Láska, Reinkarnace a Nekonečno, která Atlas mraků zpracovává stejně plasticky jako naše zbožňované filmy Fontána, Strom života a Pan Nikdo. Takže radši nic.

Událostí příštího týdne bude Argo Bena Afflecka, taková pěkná retro šlamastyka, velké trable v ještě větším Teheránu. Beník znovu prokazuje režijní extratřídu, a i když je jeho poslední film čitelný od kristusek po turban, pořád je to dobrá, inteligentní a vtipná podívaná s lehkou politickou omáčkou. Nic peprného, prostě známka americké kvality. A Jan? Inu však víte, jak to s takovými chodí. Filmová verze divadelní hry podle filmového scénáře není nic, co by stálo za pozornost. Divadlo je v pořádku, film k tomu květnatě mlčí.

Příští týden bude šířit odpad a smrt sedmero psychopatů a radikální sentiment zase Svaté motory. A to bude zase úplně něco jiného...

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.