Čelisti: Časy, kdy holkám rostly basy

19. srpen 2016

Skončily někdy v roce 2007, když nám Jason Bourne dal svoje poslední ultimátum a sbohem. Naštěstí tandem Damon – Greengrass chytil druhou mízu a druhé nejslavnější JBčko opět drtí Čelisti a plech v novém thrilleru. Ten sice nedosahuje obrátek předchozích dvou pokračování, ale stále bez problémů ujede většině konkurence. Akční scény v podání Greengrasse jsou čistou geometrií slasti a člověk během nich pozapomene, že dostat se k nim občas vyžaduje trochu té scenáristické sodomie.

Poněkud zklamáni tak mohli být členové početného klubu Jason Bourne Haters, ale nakonec i vyznavači experimentální kinematografie a dětské arteterapie. Náš favorit Bence Fliegauf totiž poprvé v kariéře natočil film, který je spíš nekoherentním výstřelkem než typickým ambientním artefaktem, které dokáže maďarský tvůrce kouzlit jako nikdo jiný. Prazvláštní tříšť impresí prozrazuje, že jeho síla spočívá spíše v pozorování než v zachycování emocí.

Někoho by mohlo zklamat i to, že Krotitele duchů jsme nařkli z úplné bezduchosti, ale popravdě, tolik nenávisti upřené k jednomu filmu mezi diváky už dlouho nebylo. Kdyby aspoň female verze osmdesátkové klasiky naplňovala skutkovou podstatu činu provokace. Jenže on je tenhle remake prostě a jednoduše splasklý a oslizlý. Ani talentovaný cast tomu nedává spiritistický říz. Výsledek? Vyvanutá digiomáčka a afektované figury. Prošlá senzace.

Čelisti, vaše archivní ektoplazma.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka