Čelisti: Detroit, místo splněných přání

7. prosinec 2017

Víme, že přání se mají plnit nejen o Vánocích, proto se adventně naladěni vydáváme do ulic Detroitu, kde zuří nelítostná rasová válka.

O Kathryn Bigelow se na internetu dočtete lecjakou ptákovinu, třeba to, že na ženu je až překvapivě věcná a chladná režisérka. Co dodat? Ano, navíc na ženu obsahují její filmy nezvyklé množství mužů se zbraněmi. Ironie stranou – Kathryn patří k tvůrcům, kterým nechybí odvaha zatnout do živého. Detroit je tak historickou rekonstrukcí nechvalně proslulých rasových bouří a případu, při kterém za velmi pochybných okolností zemřelo rukou policie několik civilistů. Ambiciózní, na různé žánrové třetiny rozporcovaný film zakopává o nedostatečnou schopnost zohlednit širší kontext. Jako přehlídka napínavých částí a aktuální politické gesto si ale pozornost zaslouží.

Doby, kdy byl Detroit místem splněných přání, jsou už ty tam. Nezbývá než se uchýlit do italského bistra, kde sedí tajemný muž schopný vyplnit vše, po čem toužíte. Režisér Naprostých cizinců, Paolo Genovese, se nadechl k další jednocimrové moralistní žvanírně, která i tentokrát dojíždí na nevyužitý nápad a midcultovou plochost. Na podobnou notu hrajeme umíráček i katolické lesbě Thelmě, kterou z Norska přivezl mrazírenský vůz Joachima Triera. Podchlazené, zneklidňující, ale zároveň klišovité a nedotažené mysteriózní drama se sype jak čerstvý prašan a nepomohou mu ani skvělé herecké výkony a stroboskop.

To samé platí o nás. Příště ochotničíme se Star Wars, takže nalaďte své světelné antény!

autoři: Vít Schmarc , Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka