Čelisti: Dřemlíci tundroví z periferie

7. říjen 2011

Speciální severské vydání Čelistí zacílilo na spasitele a nekorunovaného krále finské kinematografie Aki Kaurismäkiho, jehož prohlídka právě probíhá v kině Aero. Plánovaný lakonický škleb a málomluvnost bohužel nepřežil druhou vteřinu. Za doprovodu ugrofinských histriónských melodií se tak odehrála typická česká fraška.

Stylový vstup se zvučnou nápodobou ugrofinštiny ztroskotal na Downeyho syndromu, jímž trpí všichni tři zodpovědní redaktoři. Člověk by neřekl, jak velký hrnec smíchu může přinést návrat Clinta Eastwooda k herectví či dlouhé filmy afrického matadora Abdela Kechicheho. Ještěže Daniel Řehák včas vytáhl novou verzi Příšerek s. r. o., které poněkud zklidnily i rozjařeného Aleše.

Po chvíli soustředěného tance a dávkování sedativ přišel na přetřes proletářský samouk Aki Kaurismäki, jeho šestnáctihlavá filmografie, kartičky, sebeironie, koníčky a samozřejmě finský humor. Sociologický rozměr posiloval Vít Schmarc předčítáním špatných vtipů o Finech. Tímto se jim hluboce omlouváme. Pro rozšíření obzorů zaznělo i několik dalších filmařských jmen ze země, která svou kinematografii opírá především o bratrské duo Aki – Mika Kaurismäki.

02400070.jpeg

Při natáčení nebylo ublíženo jedinému rockerovi z Helsinek. Příští týden zasedneme nad českými filmy. Sedláček a Marek si budou muset rozdělit chválu a kritiku. Kdo si odnese co? Poslouchejte příští Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.