Čelisti: Hic sunt Cowboys et Aliens

2. září 2011

Návrat korunovaného krále filmového tuningu a nekorunovaného krále animáků Daniela Řeháka s sebou přinesl ohlušující řev plyšového kralevice Simby a jeho obnovené 3D premiéry. Strhující a hloubkový rozbor technik používaných ve studiu Walta Disneyho prozradil, že kromě věčného kverulování se Čelisti občas i v něčem vyznají. Pravda, namísto lvice Eltona zapěl starý prérijní šakal Ladislav Vodička, ale jeho temný sympaťák Shane předznamenal hlavní část dílu, kterou tvořila lítá přestřelka Kovbojů a vetřelců.

A tu tasilo statečné duo desperátů Schmarc – Řehák své zrezivělé kolty a zasypalo obě skupiny nemilosrdným olovem za scénář děravý jak tělo Jesse Jamese a inteligenci pidlookého mexického prodejce mul. Speciální kulkový tanec si zatančil režisér Jon Favreau, který by se měl podle všeho vrátit zpátky do divize B rodinné komedie, kde se jeho obličej a muskulatura barového vyhazovače skvěle vyjímá.

Milovníci novinek se tentokrát nabaží, zejména pokud jsou milovníky žánru vědecko-fantastického. Blade Runner 2 bude pod taktovkou dědy Ridleyho, Sin City 2 prý na tuty vznikne a v ranku animáků plánuje Pixar něco alternativní dinosauří historie a cesty do hlubin lidské psyché. A jedinečný filmový úchyl a adamita Giorgos Lanthimos se chystá na trek do Alp, kam se s chutí s kytarou a nůžkami na kočky vypravíme také.

Příště ryzí filmová amatéřina. Čelisti na Super 8. Oblečte si kůži, kterou běžně nenosíte.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio