Čelisti: Mořské panny, rum a šavle

19. květen 2011

Johohó, vyvalili jsme sudy s rumem, dofoukly gumové papoušky, oprášily zrezlé endoprotézy a na palubě obávaného škuneru Čelisti vyrazili plenit filmový oceán.

Nezávislá bárka nově zrozené scenáristky a režisérky Angeliny Jolie koupila hned několik kartáčových střel a prodělala jednu zuřivou zteč, další sci-fi projekt Darrena Aronofského si odnesl řádně potrhané ráhnoví, zato s vampíři plachetnicí Jima Jarmusche a retro sci-fi drakarem Nicolase Windinga Refna jsme uzavřeli rumová spojenectví.

Hlavní bitva náš však čekala v divokých vlnách Karibiku: vyšlápli jsme si na legendární Černou perlu kapitána Jacka Sparrowa a navzdory výhružnému blýskání šavlí a pokusu o vzpouru Dlouhého Daniela Silvera Řeháka jsme nakonec se čtvrtým pokračováním Pirátů z Karibiku uzavřeli křehké příměří. Inu, oceán není žádná kojná a chlapům bejvá občas smutno. To pak holt ani mořskou pannou nepohrdnou.

Závěrečná plavba byla provázená Zvukem hluku, jaký dokáží udělat jen švédští bukanýři Ola Simonsson a Johannes Stjärne Nilsson. V Severních mořích zůstáváme. Příště se potopíme do hlubin Melancholie s admirálem von Trie(d)rem.

Na slyšenou se těší Vaši Piráti z Mosambiku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.