Čelisti: Nic proti rodině!

12. říjen 2011

Všude dobře, doma nejlíp, pomyslely si po delším čase Čelisti a svou kritickou hodinku obětovaly na oltář tuzemské kinematografie. Nejprve o filmu, o kterém se blouznivě hovoří jako o pokračovateli nové vlny, pak o filmu, o kterém se nijak blouznivě nehovoří, protože to není třeba. Je prostě a jednoduše dobrý a platný jako otřepané rčení „Rodina je základ státu“.

Nejprve ale novinkový blok, tentokráte skoro soustředěný a prostý tradičních vyšinutí z vazby, byť třeba takový Atom Egoian solidně otestoval nově nabytou rovnováhu. Vedle něj se leskl biceps Hugha Jackmana, žlutila se rodina Simpsonových, šklebil se bondovský padouch Bardem (s jateční pistolí?) a vzduchem létala nakažená čísla komerčních žebříčků. A jako třešnička na dortu: slačikový Steven Spielberg u konce s měchem.

Ve znamení trapnosti a předstírané idiocie zahájilo terapeutické trio Stuchlý – Schmarc – Řehák ofenzívu na převážně kriticky velebený film Petra Marka Nic proti ničemu. I když nemáme nic proti Nietzschemu, trapnosti, Dogma 95, Brnu, kempování a adopcím, tenhle okázale trapný protest proti prostřednosti a lidské neschopnosti komunikovat v nás vyvolal vlnu nevole, odporu a anekdot.

02459707.jpeg

Zcela v opačném gardu se nesl souboj s novým Robertem Sedláčkem. Je to takový příjemný, obyčejný, průměrný český film, ve kterém je (skoro) všechno dobře – čili se můžete vsadit, že nic lepšího letos z tuzemských rukou neuvidíte. Netypická atmosféra lásky a porozumění nás doslova nakazila bacilem optimismu, který budeme muset příští týden vymýtat novým filmem Stevena Soderbergha...

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.